Šetnja za hidžab u Bihaću, Zenici, Goraždu, Mostaru, Travniku, Kaknju, Fojnici, Bugojnu, Tuzli, Konjicu, Zavidovićima…

1
6

BiH – Programi povodom dana hidžaba bit će organizovani u Bihaću, Zenici, Goraždu, Mostaru, Travniku, Kaknju, Fojnici, Bugojnu, Tuzli, Konjicu, Zavidovićima, N. Travniku, Tešnju, Brčkom, Srebreniku.

MIRNA ŠETNJE PODRŠKE HIDŽABU I U GORAŽDU

U ponedjeljak, 1. februara 2016. godine Asocijacija mladih Medžlisa IZ Goražde zajedno sa Asocijacijom žena Medžlisa IZ Goražde organizuje mirnu šetnju povodom neslaganja sa odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja u pravosudnim institucijama. Šetnja, sa početkom u 13:00 h, planirana je trasom sa Trga branilaca do Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu.
Isto veče, u organizaciji Asocijacije Mladih MIZ Goražde, sa početkom u 19:00h, održaće se predavanje na temu: Mahrama i njen značaj u životu muslimanke. Predavač je profesorica islamske vjeronauke Melisa Kurtić.

Zenica

„Mirne šetnje” ulicama Zenice dana 02.02.2016. godine u vremenu od 16:00 sati do 17:00 sati.
Povorka žena polazi ispred RK „Bosna” Trg Alije Izetbegovića i kretaće se sve do kraja ulice Trg M. Tita (Korzo) i nazad.
IML TV u suradnji sa AKOS – Zenica, KNJIGA IZVOR – Zenica te HEDIJA podružnica Zenica organiziraju “Mirnu šetnju” u koordinaciji sa BNVO i Medžlisom IZ Zenica.

Mostar

Ovim putem pozivam sve djevojke, žene, majke, očeve, muževe, braću, da 1.2. (ponedjeljak) na Svjetski dan hidžaba u 13:30h od Musale do Starog mosta podržite neformalnu grupu građanki koja je odlučila da mirnom protestnom šetnjom iskaže nezadovoljstvo povodom odluke VSTV-a o zabrani vjerskih obilježja.

Kakanj

Medžlis IZ Kakanj
Odjel za ženski aktivizam
Asocijacija žena MIZ Kakanj

MIRNA ŠETNJA „Hidžab moje pravo, moj izbor“

Povodom svjetskog Dana hidžaba, ali i u znak neslaganja sa odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća povodom osporavanja prava na identite u pravosudnim institucijama, pozivamo građanke i građane općine Kakanj, ali i drugih gradova, na mirnu šetnju koja će se održati u ponedjeljak, 01.02.2016. godine, sa početkom u 11h.

Mjesto okupljanja je Trg Kemala Bajsaka (Sahat-kula).
Još jednom pokažimo da smo za slobodu i pravo svakog čovjeka u ovoj zemlji.
Odazovimo se u što većem broju!

Konjic

U cilju obilježavanja 1. februara Svjetskog dana hidžaba/mahrame u ponedjeljak, 01.02.2016. godine Udruženje Volonteri i prijatelji konjičke regije i Omladinski krug Medžlisa Islamske zajednice Konjic organizuju u Konjicu mirnu šetnju „Ja imam pravo-hidžab je moj izbor“ sa početkom u 13:00 sati na Trgu državnosti „Alija Izetbegović“.
Tim povodom pozivamo sve zainteresovane Konjičanke sa hidžabom ili bez hidžaba, žene, majke, očeve, muževe, braću, sve dobronamjerne ljude, sugrađane/ke, forume i asocijacije mladih i žena političkih stranaka, udruženja i NVO organizacije, medije i druge institucije da nam se pridruže u cilju osnaživanja i jačanja ljudskih prava sa osnovnom porukom:
– da se preispita zaključak VSTV BIH o zabrani nošenja hidžaba/marame u pravosudnim institucijama BiH, jer pitanje vjerskih sloboda mora definisati zakon, a ne pravilnici ili zaključci.
VOLONTERI I PRIJATELJI KONJIČKE REGIJE – VIPK
OMLADINSKI KRUG MEDŽLISA ISLAMSKE ZAJEDNICE KONJIC – OK MIZBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

 1. Valjda ste bili Europa ,pre 30 god .
  Sad ste odjednom Nindze .
  Zamolite visokog predstavnika , pa valjda ste se vi borili .
  Da odete iz SFRJ
  EU ima razumevanja za vase potrebe

  0

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime