Šešelj, izvođač Miloševićevih radova

0
6

FD94D830-A674-4B4E-938C-0AEC1A0F3ECB_w640_r1_s_cx0_cy5_cw55Srbija, BiH – Haški optuženik Vojislav Šešelj stigao je, nakon više od 11 godina provedenih u Tribunalu, u Beograd. Pušten je na privremenu slobodu zbog lošeg zdratstvenog stanja. Vlada Srbije je dala uslovne garancije za njegovo puštanje. Reč je o čoveku koji je bio izvođač Miloševićevih radova, koji je stvarao atmosferu straha i mržnje, pripremao tle za zločine koji će se dogoditi u ratovima u 90-im godinama. Samo retko je svih ovih dana uoči povratka vođe radikala i haškog optuženika javnost podsećana na zločine za koje mu se sudi u Hagu. Na zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH iza etnička čišćenja u Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Haški optuženik Vojislav Šešelj se vraća u Srbiju u kojoj su na vlasti njegovi bivši partijski drugovi, a sada, po njegovom sopstvenom iskazu, najveći neprijatelji.

„Politika mi je prioritet, pa tek posle lečenje“ – tu najavu Šešeljevih prioriteta posle povratka u Srbiju, kratko je prokomentarisao književnik Vidosav Stevanović:

„To je politika kao bolest i bolest kao politika.“

Stevanović se priseća Šešelja iz 90-ih kao izvođača Miloševićevih radova:

„Ja sam početkom 1991. godine objavio tekst koji se zvao „Šešeljomilošević“. U tom tekstu sam objasnio kako bi ta jezička nakaza mogla delovati. Milošević je tada imao vlast i obožavanje masa i bio mu je potreban negativan junak iz dva razloga. Prvi je da rastura opoziciju i da zbunjuje javnost a drugi je da uvek može reći: ima jedan gori od mene. Šešelj je disciplinovao, bez obzira na verbalne svađe, obavljao svoju ulogu. Kao što znamo, taj projekat koji je Šešelj navodno branio politički, zvao se Velika Srbija. Mi danas veoma dobro znamo šta je danas ostalo od tog projekta. Srbija iz 90-ih godina nije postala veća, nego manja i bez ikakvih izgleda, bogu hvala, da se dalje širi i da se prave ratovi zbog granica. Znači, radilo se o potpunom političkom promašaju. I što se tiče njegove stranke i njega samog politčki, ja mislim da su oni poslednji ostaci Miloševićevog režima i da će njihovim odlaskom možda doći neko novo vreme i neka nova i bolja politika“, konstatuje Stevanović.

Što se činjenice da nema haške presude Šešelju, Vidosav Stevanović kaže da je to veoma loše.

„Haški sud je bio prvi međunarodni sud, velika nada za čovečanstvo da neće mali diktatori i mali dripci svuda praviti ono što se naziva genocid. On je tu svoju ulogu delimično obavio, delimično nije“, kaže Stevanović, ukazujući na političke uticaje na sud. „Nadam se da zbog toga neće biti sasvim diskreditovan. Jer, drugog suda međunarodne pravde nemamo“, kaže Stevanović.

(slobodnaevropa.org)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime