Serijal “Alija”: Porodica insistira na vjernom prikazu, prvobitna verzija previše idealistična

0
3

“Pazio sam da učešće ljudi iz Turske i BiH bude podjednako i zato smo angažovali režisera Ahmeda Imamovića koji je našu ponudu prihvatio s oduševljenjem”, rekao je producent Mehmet Hakan Sancaktutan , dodajući kako će se u seriji obraditi i ideološka ličnost prvog predsjednika.

Na ovom filmskom projektu su bili angažovani i cijenjeni turski historičari koji su dali svoj doprinosu u prikupljanju informacija. Na osnovu istraživanja i reportaža dobiven je veliki arhiv podataka.

“Mi kao porodica insistiramo na tome da se njegov lik precizno prikaže, o čemu će se posebno brinuti moja sestra Sabina Berberović i njena kćerka Nađa”, rekao je Bakir Izetbegović i dodao kako su Turci u Aliji prepoznali sve vrijednosti koje i oni sami imaju i cijene.

Kćerka Alije Izetbegovića je rekla kako je dosad pročitala prve tri epizode i bila na dva seta. Zadovoljna je scenarijem, ali ističe da su morali ublažiti pomalo idealističnu sliku Alije, kako je prikazan u prvim verzijama scenarija.

“On je izgledao kao jedan veliki dobrica, jedan čovjek koji je sav satkan od ogromnog strpljenja i veoma emotivan. Mi smo tu sliku pokušali učiniti realističnijom”, rekla je Sabina, dodajući kako oni ne pišu scenarij, imaju samo relativan utjecaj, da se stvari predoče vjerno.

Režiser Ahmed Imamović je rekao da mu je najviše odgovaralo to što su mu producenti ostavili slobodu i rekli da odradi svoj posao najbolje što umije.

“BiH je zemlja s kojom dijelimo zajedničko historijsko i kulturno naslijeđe zbog čega zauzima posebno mjesto i naši odnosi su uvijek bili na visokom nivou. Nastojimo ostvariti zajedničke projekte koji će unaprijediti našu saradnju”, rekao je ambasador

(klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime