Seminar o vakufima u Makedoniji

0
3

00Sarajevo, 7. april 2014. (MINA) – U organizaciji Direkcije vakufa IZ u Makedoniji, zatim Islamske banke za razvoj iz Džidde i Generalnog kuvajtskog komiteta za vakufe u Skopju je 4. i 5. Aprila organiziran regionalni seminar o vakufima na temu „Upravljanje i investiranje u vakufe“.
Ovo je drugi po redu seminar sličnog karaktera, a pokrenula ga je Vakufska direkcije IZ u BiH prije dvije godine sa istim suorganizatorima.
Pored domaćina iz Makedonije i gosta iz Kuvajta i Saudijske Arabije seminaru su prisustvovali i predstavnici institucija vakufa islamskih zajednica iz Bosne i Hercegovine, Kosova, Albanije i Republike Turske.
Seminar je otvorio Reisul-ulema Islamske zajednice u Republici Makedoniji Sulejman ef. Redžepi koji je tom prilikom kazao da ga raduje činjenica da su se vakufske institucije Balkana na ovaj način organizirale i da planiraju nastaviti surađivati na ovom značajnom polju. Mnogo je toga zajedničkog što veže ove bivše jugoslovenske republike.
Na seminaru su tretirane i obrađene sljedeće teme:
– Vakufi u islamskom pravu,
– Iskustvo Islamske banke za razvoj u povećanju prihoda od vakufskih nekretnina,
– Vakufi u Makedoniji – upravljanje i investiranje,
– Iskustvo Generalnog kuvajtskog komiteta za vakufe u upravljanju i investiranju u vakufe,
– Utjecaj vakufa na razvoj civilizacije,
– Vakufi u Albaniji – upravljanje i investiranje,
– Iskustvo Vakufske direkcije IZ u BiH u upravljanju i investiranju u vakufe,
– Vakufi u Republici Kosovo – upravljanje i investiranje,
– Koncept vakufa – zamjena i transformacija vakufa.
Na seminaru su prezentirana iskustva nekoliko islamskih zajednica sa područja bivše Jugoslavije, te Albanije i Turske. Učesnici seminara mogli su iz prezentiranih referata zaključiti kako je sudbina vakufa u svim nabrojanim zemljama ista. Jedina razlika je u tome što su sve zemlje Balkana osim Bosne i Hercegovine i Kosova donijele zakon o restituciji. Istina, proces povrata imovine ide sporo, ali je kontinuiran i, što je najvažnije, neće se završiti dok se ne riješe sva pitanja i svi sporovi.
Direktor Vakufske direkcije IZ u BiH hafiz dr. Senaid Zajimović je prezentirao iskustva Direkcije IZ o stanju vakufa u Bosni i Hercegovini. Govorio je o sistemu upravljanja, o problemima s kojima se suočava Direkcija na terenu, kao i novim vakufskim objektima koji su nikli nakon rata. I pored problema nepostojanja Zakona o restituciji za čijim donošenjem ne postoji političa volja naših političkih stranaka, ipak je IZ u BiH uspjela obnoviti veliki broj vakufskih objekata i svrstat se među najveće investitore u državi. I pored svakodnevnih aktivnosti na polju revitalizacije i osnivanja novih vakufa IZ je vrlo prisutna u društvu i angažirana na projektima od općeg društvenog značaja.
Svaku prezentaciju pretila je se vrlo bogata diskusija nakon koje su doneseni sljedeći zaključci:
– Nastaviti organizirati regionalne seminare,
– Predstaviti javnosti stanje vakufa na Balkanu,
– U svim zemljama Balkana uz pomoć i podršku Generalne direkcije vakufa Republike Turske realizirati projekat prikupljanja arhivske građe o vakufima koji podrazumijeva digitalizaciju, prijevod i štampanje svih dokumenata koji imaju ikakvu vezu sa vakufima u dotičnoj zemlji.
– Inicirati osnivanje Fondacije na nivou islamskih zajednica zemalja Balkana koja će koordinirati između vakufskih organizacija,
– Uputiti zahtjev zemljama Organizacije islamske saradnje za osnivanje Fonda za oživljavanje i povrat vakufske imovine u zemljama Balkana.
Na kraju seminara muftija tetovski se u ime reisul-uleme Makedonije zahvalio organizatorima i učesnicima seminara i zaželio uspjeh u radu na području vakufa.
U toku seminara učesnici su imali priliku klanjati džumu namaz u Mustafa pašinoj džamiji te posjetiti Isa begovu medresu kojom prilikom ih je direktor Medrese Ibrahim Šabani upoznao sa radom i aktivnostima medrese. Također su posjetili i Fakultet za islamske nauke gdje ih je dočekao dekan fakulteta dr. Faredin Ebibi.

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime