Selmo Cikotić bi trebao biti novi ministar sigurnosti BiH

0
30

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Kadrovska komisija Stranke demokratske akcije (SDA) je razmatrala prijedloge kandidata za ministra sigurnosti BiH nakon što je ostavku podnio Fahrudin Radončić i najavio kraj koalicije sa SDA na državnom nivou, javlja Patria.

Kandidirali su Selmu Cikotića.

Selmo Cikotić je rođen 25. 01. 1964. god. u selu Trpezi, (Berane, Crna Gora), gdje je zavrsio osnovnu školu. Vojnu gimnaziju je završio u Beogradu, a Vojnu akademiju (smjer ARJ PVO) u Beogradu, Rajlovcu i Zadru. U Školskom centru protivvazdusne odbrane u Zadru je radio od 1986. do početka rata.

Nakon pocetka rata u Bosni i Hercegovini napustio je JNA i priključio se Armiji RBiH. Tokom rata je obavljao više različitih duznosti u Armiji RBiH, od kojih je najbitnija dužnost komandanta Operativne grupe ”Zapad” i načelnika štaba 7. korpusa ARBiH.

Od početka 1995. do sredine 1997. godine je radio kao vojni ataše RBiH u SAD, a tokom tog perioda je učestvovao u Daytonskim mirovnim pregovorima kao vojni predstavnik u državnoj delegaciji.

Nakon povratka iz SAD obavljao je više različitih dužnosti u Vojsci Federacije BiH, od čega je najbitnija dužnost komandanta 1. korpusa, od početka novembra 2000. do kraja maja 2004. god.

Tri godine je radio u privatnoj građevinskoj firmi ”OKI doo” u Sarajevu.

Od 21. aprila 2007. do 12. februara 2012. godine obavljao je dužnost ministra odbrane BiH.

Godinu dana nakon toga radio je kao dekan Američkog državnog fakulteta na Američkom univerzitetu u Bosni i Hercegovini.

Od početka 2013. do početka 2016. godine je vodio predstavništvo Fondacije BIGMEV, koja razvija ekonomske odnose izmedju BiH i Turske.

Od početka 2016. god. do oktobra 2018. god. radio je kao savjetnik u kabinetu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Bakira Izetbegovića.

Od početka novembra 2018.god i dalje radi kao profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime