Selaković: Crna Gora je klasična srpska država

0
25

Generalni sekretar predsjednika Srbije Nikola Selaković izjavio je da će zvanični Beograd biti izložen raznim vrstama pritisaka, ali da se “grčevito” bori da vodi odgovornu politiku u rješavanju kosovskog pitanja.

Za Radio-televiziju Srbije rekao je kako misli da ideja razgraničenja Srbije i Kosova uopće više nije na stolu.

“Mislim da o tome neće da razgovaraju ni Albanci ni Zapad, koji ih je sponzorisao. Naše rešenje je da se borimo da pregovaramo što možemo više i da čuvamo mir”, rekao je Selaković.

Dodao je kako, “ako nam se dogodi ono što je rađeno 2004. godine, kad je KFOR stajao skrštenih ruku i gledao, Srbija, kao što je rekao predsednik [Aleksandar] Vučić, neće dozvoliti da joj neko ubija njen narod” nego će “naći način da ga zaštiti”.

Na pitanje znači li to i vojno Selaković je samo ponovio istu rečenicu.

‘Uništavanje i pljačka nakon 2000.’

Povodom godišnjice završetka NATO-ovog bombardiranja Srbije rekao je da je Kumanovski sporazum bio “završetak oružane agresije”, ali da je time počeo “lov na Srbe” te “usledio politički nastavak agresije”.

Selaković je kazao da je nakon petooktobarskih promjena 2000. “uništena vojska, ekonomska baza, ono što je ostalo uništeno je pljačkaškom privatizacijom”.

“U prisustvu nekadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, Vojislav Koštunica, Milo Đukanović i Zoran Đinđić su stavili van snage Ustav, ukinuli Saveznu Republiku Jugoslaviju, a nakon toga je usvojena Ustavna povelja”, izjavio je i dodao da je time “uništena zajednička država sa Crnom Gorom”.

Navodeći da je i pravni historičar, rekao je da je Crna Gora “klasična srpska država, u kojoj i dan-danas, posle svega, živi 31 odsto Srba”.

Na pitanje šta to znači da je “klasična srpska država” odgovorio je da to znači da se Crna Gora “od svog postanja, kao država, dičila srpskim identitetom”.

DPS: To su provokativne izjave

Uslijedio je i odgovor Demokratske partije socijalista (DPS), koja je poručila da Srbi nisu ugroženi u Crnoj Gori te odbacila “provokativne izjave” srpskih političkih zvaničnika i pojedinih sveštenika.

“Izjave poput najnovije, da je Crna Gora srpska država, odnosno da je oduvijek imala srpski identitet ukazuju da pojedini predstavnici srpskih vlasti, pa i Srpske pravoslavne crkve, polazeći od pogrešnih premisa, izvode pogrešne zaključke, pritom ne vodeći računa o potencijalnim posljedicama takvog tumačenja istorije i međunarodnog prava”, ocijenila je vladajuća crnogorska stranka.

“Imajući u vidu svježe sjećanje na iskustvo iz devedesetih godina, smatramo da retorika nacionalističkih svojatanja, teritorijalnih pretenzija, nacionalnog prebrojavanja, koja je sve prisutnija u našem regionu, ne doprinosi stabilnosti i miru, već nas vraća u atmosferu koja je prethodila tragičnim događajima”, dodaju iz DPS-a.

Navode i kako je “i u tim vremenima Crna Gora uspjela da očuva mir i multietnički sklad, ali i da ne potpadne pod trend nacionalističkih euforija”.

“Odbacujemo tendenciozne, neutemeljene, provokativne izjave lidera srpskih partija i pojedinih sveštenika u Crnoj Gori o ugroženosti srpskog naroda i SPC-a u našoj državi, na koje nasjedaju, ili ih svjesno ili nesvjesno podstiču, i visoki državni i crkveni zvaničnici Srbije”, zaključio je DPS.

Irinej podržao odbranu ‘ugroženih svetinja’

U međuvremenu je i patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej rekao da podržava episkope i vjernike u Crnoj Gori, koji su najavili da će čak i životima braniti “ugrožene svetinje”.

“To je jedno bezakonje koje dolazi od ljudi (Mila Đukanovića) koje ne može niko da shvati, kao ni to šta je razlog i motiv tome”, kazao je Irinej.

Mitropolija Crnogorsko-primorska organizira, kako je najavila, “veliki narodni sabor za odbranu vere” 15. juna, nakon što je Vlada Crne Gore utvrdila Prijedlog zakona o slobodi vjeroispovijesti, kojem se Mitropolija oštro protivi.

Prijedlog zakona predviđa da sve vjerske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su prije 1918. bile vlasnice crkvene imovine, inače će im ona biti oduzeta.

Izvor: Agencije, al jazeeraBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime