Seksualno zlostavljanje muškaraca

0
13

imagesPodrinje – Na suđenju za zločine počinjene u Kotor-Varoši, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako su muškarci premlaćivani i seksualno zlostavljani u policijskoj stanici u ljeto 1992. godine.

Svjedok, kojem je dodijeljen pseudonim KV-7, rekao je kako je nakon hapšenja 11. juna 1992. godine odveden u policijsku stanicu u Kotor-Varoši i smješten u prostoriju sa drugim zatvorenicima.

“Vrata se otvore, ulete i tuku puškama i nogama… Ja sam svakako sjedio kod vrata, ne može promašiti nikoga”, kazao je on.

Svjedok je ispričao kako su zatvorenici tjerani da jedni drugima polni organ stavljaju usta, ali ne zna ko je to naređivao.

“Ne možeš gledati u lice. Nikog ne mogu vidjeti”, pojasnio je svjedok, te dodao kako je poslije nekoliko dana prebačen u drugu prostoriju u policiji.

Jedne prilike su zatvorenici, kako je kazao svjedok, izvedeni kako bi jeli, ali su ih i tada tukli.

“Pa kleknem dolje, sjednu i da ih ja nosim klečeći”, dodao je on.

KV-7 je iskaz dao na suđenju Savi Tepiću, Dragoslavu Bojiću, Dušku Vujičiću, Dušku Maksimoviću, Radojku Keveroviću i Iliji Kurušiću, optuženima za učešće u zatvaranju, mučenju i drugom nečovječnom postupanju nad Bošnjacima i Hrvatima u Kotor-Varoši.

Prema optužnici, Tepić je bio načelnik Stanice javne bezbjednosti (SJB), Bojić komandir policijske stanice u Kotor-Varoši, Vujičić aktivni policajac, Maksimović i Keverović rezervni policajci, a Kurušić pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS).

Nakon policije, svjedok KV-7 je sa grupom zatvorenika prebačen u magacin Teritorijalne odbrane (TO), gdje su, kako je rekao, čuvari bili policajci. On je rekao kako ga je Dule Vujičić udario nakon prozivke za odvođenje na ispitivanje u policiju.

Prema iskazu svjedoka, jedne večeri je došao optuženi Dule Maksimović i pretukao zatvorenike.

“Izveo nas je u hodnik i onda je udarao”, rekao je KV-7, koji je iz zarobljeništva izašao u novembru 1992. godine.

Na ovom suđenju iskaz je dao i zaštićeni svjedok KV-1, koji je rekao kako je udaran nakon odvođenja u policiju u Kotor-Varoši u ljeto 1992. godine. Kako je ispričao, u hodniku, gdje je po naredbi stajao uz zid, udarale su ga osobe koje su prolazile.

On je kazao da je iz policije prebačen u osnovnu školu u Kotor-Varoši, gdje su stražari bili  policajci.

Svakodnevno su zatvorenici premlaćivani, a to su, kako je rekao svjedok, radile osobe koje su ulazile u školu. Prema njegovom iskazu, čuvari su se pravdali zatvorenicima kako nisu mogli spriječiti njihov ulazak.

Suđenje se nastavlja 12. januara.

– See more at: http://www.justice-report.com/bh/sadr%C5%BEaj-%C4%8Dlanci/seksualno-zlostavljanje-mu%C5%A1karaca#sthash.yUfWfFWZ.dpuf

(justice-raport)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime