Šejh Selman o tragediji na Mini: Ne možemo se pravdati Božijom odredbom za naše propuste

0
5

Šejh Selman o tragediji na Mini: Ne možemo se pravdati Božijom odredbom za naše propuste

Arabija – Sve nas je zatekla vijest o pogibiji velikog broja hadžija u naguravanju na Mini. Allahovi smo i njemu se vraćamo. Gospodaru naš, primi ih među šehide, a njihovim porodicama podari sabur, ubjeđenje i nadu u Božiju nagradu. Vjerujemo da sve što se događa i zbiva, biva Božijom voljom i određenjem, a vjerovanje u Božiju odredbu je utjeha i nada u teškim trenucima i katastrofama kakva je ova.

Međutim, Božija odredba ne isključuje našu odgovornost, a posebno ne za greške koje se ponavljaju iz godine u godinu, u smislu da posjedujemo neprocjenjive mogućnosti/pretpostavke da te greške/propuste izbjegnemo. Greške će nam se ponavljati sve dok među nama postoje oni koji nekritički pristupaju ovom problemu i koji samouvjereno tvrde da je organizacija hadža prošla uspješno u svim aspektima, da nije bilo propusta i takvu sliku kreiraju putem javnih medija.

Osjećaj odgovornosti, na bilo kojem nivou, obavezuje nas na permanentno istraživanje uzroka nesreća i katastrofa, kako se one ne bi ponavljale u budućnosti, a samim time podstičemo i druge da se više trude, istražuju i zapažaju. Zaštita ljudskih života i briga o njihovim obredima i ibadetima, jedna je od najvažnijih intencija Šerijata i jedan od temeljnih uzroka nastanka i opstanka država. Danas živimo u poznatom i “demaskiranom” svijetu, zahvaljujući masovnim medijima koji, s najvećom mogućom preciznošću, pokrivaju svaki trenutak i svaki kutak svijeta. Živimo u svijetu punom izazova, opasnosti i otvorenih neprijateljstava. Postoje snage koje jedva čekaju da nam se desi kakva nevolja pa da je iskoriste za svoje ciljeve. Niko, pa ni mediji, bili oni mali ili veliki, nema pravo odgovornost prebacivati na žrtve a sebe abolirati od bilo kakve odgovornosti. Svi mi moramo ponijeti odgovornost za ovo što se desilo, kao što su to učinile nadležne službe koje su došle na lice mjesta i s punim senzibilitetom izvjestile javnost o broju poginulih i ozljeđenih hadžija. I na kraju, upućujem iskreno saučešće porodicama poginulih i povrjeđenih, i dovu Allahu da im podari strpljenje, a povrijeđenima što skoriji oporavak. Allahu moj obuhvati ih svojom milošću i dobrotom. Amin!

Prijevod: Semir Imamović

(saff.ba)

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime