Šejh es-Salabi: Saudijska Arabija je tvrđava ummeta

4
8

Arabija – Istaknuti islamski historičar i mislilac, član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamske uleme, čiji predsjednik je šejh dr. Jusuf el-Karadavi, Ali Muhammed es-Salabi objavio je na internet stranici Unije tekst pod naslovom Saudijska Arabija je tvrđava ummeta. Islambosna.ba vam prenosi tekst u potpunosti:

Sa uznemirenjem i brigom posmatramo pokušaj iranskog miješanja koji je prerastao u jasno i očigledno neprijateljstvo i napad na suverenitet Saudijske Arabije kroz organizirane napade na diplomatska predstavništva ove zemlje u iranskoj prijestolnici Teheranu. Takav napad je u suprotnosti sa svim međunarodnim aktima i međunarodnim pravom, ali prije svega sa pravilima i principima našeg časnog šerijata koji garantira sigurnost diplomatskih misija.

Oakve postupke neprijateljstva koji su došli nakon što je Saudijska Arabija izvršila kazne svog sudstva nad svojim državljanima i na svojoj teritoriji, u potpunosti odbacujemo i potvrđujemo sljedeće:

1. Potvrđujemo da je Saudijska Arabija bila i ostala tvrđava ummeta u suprotstavljanju sektaškim intencijama Irana koje pokušava proširiti preko svojih agitatora u sunijskim zemljama, poput Hizbullaha u Libanu, Husa u Jemenu i šiijskih milicija u Iraku.

2. Vrijeme je pokazalo ispravnost saudijskog stava u pogledu suočavanja sa izazovima ove opasnosti i suprotstavljanjem njihovog interesa u regionu.

3. Saudijska Arabija je kroz čitavu svoju historiju bila i ostala zemlja koja se suprotstavljala ekstremizmu i terorizmu, promovirajući središnji, umjereni islamski put. Ona je prva zemlja koja je radila na očuvanju daija i islamskih mislilaca, na promoviranju islamske kulture, što je prvi korak u suprotstavljanju terorizmu. Nije se sustezala ni od oružanog obračuna, kada su okolnosti to zahtijevale.

4. Saudijska podrška arapskim narodima u borbi protiv diktatora u Siriji, Jemenu, Libiji i drugim mjestima je od velikog značaja za te narode.

5. Pozivam učenjake, daije, intelektualce i narode u arapsko-islamskom svijetu da izraze podršku i stanu uz Saudijsku Arabiju u novoj rundi borbe protiv sektaških ambicija koje predvodi Iran, a realizira ih preko svojih satelita u arapskim zemljama.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

4 KOMENTARI

 1. Tesko nama sa ovakvom uzeglom i sektaskom ulemom. I ne samo da su glupi vec su i nevjerovatno nesposobni. Saudija na papiru ima jednu od najmocnijih i najsavremenijih vojski svijeta i opet u koji se god konflikt upetlja nije kadra ista izvojevati. Cak ni jedno pleme naoruzano tek kalasnjikovima u susjednom jemenu nisu u stanju pobijediti. Kud ces dalje?

  Ne, saudija nije tvrdava umeta vec inkubator lijenih i nesposobnih! Nisu u stanju ni kahvu sebi skuhati, ves oprati i kucu napraviti vec im sve jednostavnije poslove rade pakistanci, indonezani…. a tehnicki zahtijevnije amerikanci i evropljani na privremenom radu. I kako ce takav narod onda izasta da se bori? Pa njima je podvig carape na noge navuci… 😉 😆 😆 😆

  0

  0
  • Morgen, imaš + i slažem se 100% sa tvojim komentarom. Međutim, primetila bih još nešto. Može se reći da Saudijska Arabija ipak ima više sreće nego pameti. Jer će muftija Jusufspahić biti ambasador Srbije u njoj. Pa ako su imalo pametni, evo im najvećeg učenjaka i alima. Posle proroka Muhameda, to je drugi Muhamed što se Islama tiče, tvrdim.

   0

   0
   • Neka njima jusufspahica nek im kuha kahve, samo nek je sto dalje od nas. 🙂 Sto se mene tice mogli su ga i u japan poslati, na juzni pol, na mars – svejedno… 🙂

    0

    0
    • Nemoj tako Morgen, Sudbina je umešala prste i poslala najboljeg islamskog visokodostojanstvenika Balkana, a može se reći i Evrope, da učini čast posrnuloj autoritativnoj monarhiji koja je umislila da ima monopol nad velikom monoteističkom religijom – Islamom. Da učini čast, tako što će predati ne samo akreditive Srbije, već i otvoriti oči, a možda i spasiti umet od degenerika oličenih u Saudima i njihovim učenjacima.

     0

     0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime