Šejh el-Karadavi: “Približavanje sa šijama je omalovažavanje sunneta”

0
37

Egipat, Iran – Šejh dr. Jusuf el-Karadavi, predsjednik Svjetske unije islamske uleme izjavio je da nije vidio niti jednu korist približavanja među različitim muslimanskim pravcima, posebno sa šijama. On je izjavio kako je većinu svoga života proveo pozivajući u približavanje između sunija i šija i prevazilaženju razlika koje postoje. Tu praksu je prekinuo jer je shvatio da nema nikakve koristi u tome i da je to samo “omalovažavanje sunneta.”

Šejh Karadavi je ovo izjavio danas, na forumu njegovih učenika, koji se održava u Dohi, glavnom gradu Katara. Šejh je istakao da je u pripremi njegova nova knjiga et-Tekfir el-džedid (Novi tekfir) u kojem tretira tekfir koji proizilazi od šija, a koje je opisao kao “ljudi na vrhuncu pristrasnosti.” U knjizi će tretirati pitanja tekfira najboljih ashaba, poput Ebu Bekra, Omera, Osmana i majke pravovjernih Aiše, r.a., koje su šije proglasili nevjernicima.

U razgovoru za novine eš-Šerk, šejh Jusuf el-Karadavi je naglasio da su razlike između šija i sunija razlike u temeljima, a nikako u drugorazrednim stvarima.

Šejh dr. Jusuf el-Karadavi, jedan od najznačajnijih islamskih alima današnjice dugo vremena je bio zagovornik približavanja sunija i šija da bi nekoliko godina unazad javno obznanio da je pogriješio u tome i da približavanja među sunijama i šijama ne može biti. Šejh je također veliki pobornik slobodarskih revolucija u arapskom svijetu i žestok protivnik tiranskih vladara, od kojih neke podržava i režim u Iranu, poput Assadovog u Siriji.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime