Šejh el-Auda odgovorio na pitanje – Da li ste vi vehabija?

0
12

Arabija – Šejh dr. Selman el-Auda, poznati saudijski daija i član Vijeća povjerenika Svjetske unije islamskih učenjaka govorio je uživo, preko aplikacije Periskop i odgovarao na brojna pitanja.

Govoreći o približavanju šija i sunija, on je istakao da na osnovu onoga što se dešava u Siriji, Libanu i Iraku, iranski režim nije ostavio prostora za suživotom u budućnosti. On je istakao da je teško da ljudi zaborave zločine iranskih snaga i da to prijeti da uništi suživot u budućnosti.

Šejh el-Aude je izjavio da nije pozivao niti će pozivati na približavanje sa šijama s aspekta akaida, jer vjerski principi nisu nešto čime se može trgovati i što se treba žrtvovati zbog suživota. On je istakao da kada se govori o približavanju između šija i sunija onda se misli na mogućnost suživota u mjestima gdje šije i sunije zajedno žive. Suživot među ljudima različitih pogleda i stavova je normalan slijed istakavši: “I ovim svojim riječima ja ne raspirujem smutnju, to rade oni koji ubijaju djecu u Siriji.”

Jedno od pitanja, upućeniih šejhu el-Audi bilo je i: “Jeste li vi vehabija?” On je odgovorio: “Ja sam muhamedija” – aludirajući time na slijeđenje poslanika Muhammeda, s.a.v.s., dodavši, također, da je učio na djelima četverice imama, zatim šejhu-l-islama Ibn Tejmije, Ibn Hadžera i drugih velikana ovog ummeta, istakavši još da iskazuje i svoju pripadnost svim velikanima i reformatorima ovog ummeta; Muhammeda Abduhua do Muhammeda b. Abdulvehaba, Hasana el-Bene i Muhammeda Nasiruddina el-Albanija.

IslamBosna.ba

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime