Šehić: Otvaranje Ureda za dijasporu Vel. Kladuše pokazao se kao odličan potez

0
1

48518.jpg

Velika Kladuša, Švicarska – Bh. dijaspora je značajan faktor u društveno-političkom i ekonomsko-socijalnom životu naše zemlje

Velika Kladuša je u aprilu ove godine otvorila Ured za dijasporu i na taj način dodatno ojačala vezu s velikokladuškom dijasporom.

Ured čije je otvaranje rezultat zajedničkog projekta “Migracija i razvoj“ Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH finansirala je Vlada Švicarske a implemenirao UNDP.

Ovaj najsjeverozapadniji grad Bosne i Hercegovine ima brojnu dijasporu, koja je vezana za svoj kraj i želi doprinijeti njenom razvoju.

Prema riječima rukovodica Ureda, Senada Šehića, 15.000 stanovnika Velike Kladuše živi i radi u dijaspori.

“Procjenjuje se da broj građana iz Velike Kladuše koji žive i rade u inozemstvu je oko 15.000 te da godišnje obezbijede priliv financijskih sredstava oko 5-6 miliona eura. Najveći broj naših građana živi i radi u SAD-u, Sloveniji, Austriji, Njemačkoj, Italiji i Švicarskoj“, kaže Šehić za Novo vrijeme.

Ured za dijasporu pruža pomoć i podršku velikokladuškoj dijaspori u prevazilaženju administrativnih barijera i procedura radi pribavljanja određene dokumentacije.

Šehić navodi širok spektar mogućnosti koje Ured pruža građanima Velike Kladuše koji žive i rade u inostranstvu.

“Ured za dijasporu je u svakodnevnom kontaktu sa građanima koji žive van granica naše zemlje. Veliki je broj konkretnih primjera pomoći našim građanima od kojih želim izdvojiti neke: Na insistiranje dijaspore iz Evrope organizirali smo sastanak sa predstavnicima Policijske uprave, Granične policije i Carinske ispostave vezane za probleme sa kojim se susreću naši građani prilikom prelaska državne granice; Uspostavljeni su kontakti sa potencijalnim investitorima iz Italije i Holandije te se radi na realizaciji određenih projekata na području Općine Velika Kladuša; Uspostavljena saradnja vezana za humanitarne akcije koje vodi dijaspora, putem Ureda za dijasporu do sada je već podržano nekoliko humanitarnih akcija; Data je podrška manifestaciji Krajiški teferič koja se već sedamnest godina održava u Americi i na području Općine Velika Kladuša; Svakodnevno se rješavaju zahtjevi građana koji se obraćaju našem ured (radi se o raznim zahtjevima poput dostavljanja dokumentacije, rješavanja imovinskih pitanja, rješavanjem raznih dozvola i sl.); Po prvi put na lokalnom radiju pokrenuta emisija za dijasporu koja se realizira zajedno sa dijasporom i Uredom za dijasporu (u svakoj emisiji gostuje neko iz dijaspore); Ured za dijasporu Općine Velika Kladuša po prvi put organizirao je Poslovni forum na kojem se okupilo 80 poduzetnika, privrednika, predstavnika vlasti iz dijaspore i BiH; Održani su “Prvi Kladuški dani dijaspore“ kulturno sportska manifestacija koja je okupila veliki broj učesnika iz dijaspore i BiH; Izrađena je aplikacija “Servis 48“ pomoću koje građani koji se obrate Uredu za dijsporu obavezno dobiju odgovor u roku od 48 sati; Izrađena je baza podataka velikokladuške dijaspore, visokoobrazovanih kadrova iz dijaspore te pravnih lica koja djeluju u dijaspori; Uvodimo sistem e-matičara pomoću kojeg će građani naše općine iz dijaspore moći dobivati izvode iz matičnih knjiga na kućnu adresu; Napravljena web stranica za dijasporu i facebook Ureda za dijasporu koji ima preko 500 članova iz dijaspore“, ističe Šehić neke od konkretnih projekata koji su poduzeti nakon otvaranja Ureda.

Šehić navodi da je do sada procesuirano 85 upita od strane građana koji žive i rade u dijaspori te da su reakcije dijaspore odlične.

(novovrijeme.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime