Šefik Džaferović predsjedavajući Zastupničkog doma BiH, Krišto i Bosić zamjenici

0
0

konstituirajuca sjenica PS BiH 9.12.2014 3Sarajevo  ̶ 

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH je na današnjoj konstituirajućoj sjednici izabrao Kolegij doma. Za predsjedavajućeg je izabran Šefik Džaferović, a za zamjenike Borjana Krišto i Mladen Bosić.

12:34 Nakon kraće rasprave oko toga ko bi trebao biti prvi, a ko drugi zamjenik uslijedilo je glasanje. U sali nije bilo moguće elektronsko glasanje, pa su poslanici ručno glasali. Prvo se glasalo za Šefika Džaferovića, kandidata za predsjedavajućeg PDPSBiH, a za Džaferovića je glasalo 27 poslanika, sedam protiv, a suzdržano je bilo osam poslanika.

Neki poslanici su tražili drugi krug kako bi se utvrdila entitetska većina, ali Nikola Špirić (SNSD) je pojasnio da to nije neophodno. Đonlagić je pojasnio da je od 27 glasova 20 iz FBiH i 7 iz RS-a te je i čestitao predsjedavajućem Džaferoviću.

Borjana Krišto kao prva zamjenica predsjedavajućeg dobila je 35 glasova za, protiv nije bilo i suzdržanih je bilo sedam poslanika.

Mladen Bosić, drugi zamjenik na ovu funkciju je došao sa 27 glasova za, sedam protiv i sedam suzdržanih.

12:29 Borjana Krišto je kazala da u ime HDZ BiH i stranaka okupljenih oko ove stranke želi reći nešto oko prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg.

– U ovom mandatu se treba voditi računa o rotacijama koje idu. Bilo bi logika da predsjedavajući PDPSBiH bude iz reda hrvtaskog naroda, ali budući da se neće ništa opstruirati i ukoliko SDA želi mjesto predsjedavajućeg nama je to prihvatljivo, jer rotacija ide – kaže Krišto.

12:24  Kvorum za punopravno odlučivanje postoji i poslanici vrše imenovanje rukovodstva, predsjedavajućeg i dva zamjenika predsjedavajućeg PD PSBiH.

 – Odluka se donosi većinom glasova od prisutnih. Ako nijedan kandidat ne dobije većinu glasanje se ponavlja u cjelosti – napomenuo je Đonlagić.

Asim Sarajlić, poslanik  SDA je u ime Kluba SDA čestitao poslanicima na polaganju izjava te je u ime ove stranke za predsjedavajućeg predložio Šefika Džaferovića, kazavši da misli da će Džaferović uz Božiju pomoć časno obavljati ovu funkciju.

Vjekoslav Bevanda (HDZ BiH) za prvu zamjenicu predsjedavajućeg predložio je Borjanu Krišto, dok je Aleksandra Pandurević (SDS) kazala je kandidovala Mladena Bosića za drugog ili prvog zamjenika predsjedavajućeg.

12:16 42 izabrana poslanika u PD PSBiH i svečano su položili izjavu, a nakon što im je predsjedavajući prezentirao proceduru. Svi u jedan glas položili su zakletvu da će između ostalog “štititi interese svih naroda BiH”.

– Činom davanja svečane izjave stekli smo uslove za obavljanje poslaničke dužnosti – kazao je Đonlagić.

12:00 U Sarajevu je počela konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH, na kojoj će budući poslanici državnog Parlamenta dati svečane izjave, a trebao bi biti i izvršen izbor predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg PD PSBiH te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

Na sjednici su prisutni ministri iz dosadašnjeg saziva Vijeća ministara BiH, dva člana Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Izetbegović te mnogobrojni predstavnici međunarodne zajednice.

Mirsad Đonlagić, poslanik SBB-a kao najstariji poslanik predsjedava ovom sjednicom, a intoniranjem himne i zvanično je počela konstituirajuća sjednica.

11:00 U zgradi Parlamentarne skupštine BiH počela je dodjela certifikata poslanicima koji će u naredne četiri godine sjediti u klupama Predstavničkog doma PSBiH, javlja reporter novinske agencije Patria.

Stjepan Mikić, predsjednik Centralne izborne komisije poslanicima uručuje certifikate, a od 12 sati počet će i konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma PSBiH.

Na sjednici će budući poslanici dati svečane izjave, a bit će izvršeni i izbori predsjedavajućeg, prvog i drugog zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma te izbor članova Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime