Šef Misije OSCE-a u BiH i ambasadori posjetili Maglaj

0
12

Maglaj – Šef Misije OSCE-a u našoj zemlji Jonathan Moore, u pratnji ambasadora SAD-a, Francuske i Japana te predstavnika ambasada više zemalja EU-a, posjetio je Žepče i Maglaj. Visoki zvaničnici su sa predstavnicima lokalnih vlasti razgovarali o sanaciji šteta nakon prirodne neseće, ali i suživotu i toleranciji.

Obrazovanje i povratak bile su osnovne teme o kojima su visoki zvačničnici razgovarali s predstavnicima lokalne vlasti. U maglajski kraj se, od 13.000 prijeratnih stanovnika srpske nacionalnosti, vratilo njih oko 2.000. U škole je uveden pravoslavni vjeronauk, a uskoro će i nastava biti izvođena na srpskom jeziku.

Suživot je potreban za sve nas kad imamo važne izazove kao što je borba protiv ekstremizma, pa i terorizma. Moramo sve što možemo uraditi na lokalnom nivou, pružiti ruku svojim komšijama, susjedima. Mi to dobro razumijemo u međunarodnoj zajednici. Iz svih tih razloga mi smo danas tu“, izjavio je Moore.

EU je u obnovu Maglaja nakon poplave uožila milionska sredstva.

Naša je želja da se svako osjeća svoj u svome gradu. Kultura zbližava ljude i zato smo odlučili obnoviti kino-dvoranu u Maglaju“, poručila je Claire Bodonyi, francuska ambasadorica.

Značajna pomoć stigla je posredstvom Ambasade SAD-a i od USAID-a.

Kako je istakao načelnik Općine Maglaj Mehmed Mustabašić, to su „Cesta“, „Firma“, „Farma“, „Gold“ – vrijednosti su milionske.

Visoki zvaničnici danas su posjetili i srpske povratnike u Bočinju kod Maglaja.

(zosradio.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime