Sedmi lokalni izbori nakon rata: Birališta u BiH otvorena na vrijeme

0
8
Građani Bosne i Hercegovine u oba entiteta i u Brčko Distriktu svojim glasom izabrat će 131 načelnika, 10 gradonačelnika i 3.136 vijećnika. Lokalni izbori građanima pružaju direktnu šansu za odabir osoba koje će utjecati na njihov svakodnevni život u zajednici.

Lokalni izbori bit će sprovedeni za općinska vijeća 74 općine u Federaciji BiH, 57 općina u Republici Srpskoj, deset gradova – Bihaća, Tuzle, Zenice, Širokog Brijega, Prijedora, Bijeljine, Banja Luke, Doboja, Zvornika i Trebinja, te za Skupštinu Brčko distrikta.

U našoj zemlji registrovano je 3.263.906 birača, dok se na listama nalazi više od 30.302 kandidata. Na prošlim lokalnim izborima 2012. godine svoje biračko pravo iskoristilo je 56,36 posto registrovanih glasača.

Ovo su sedmi poslijeratni lokalni izbori u BiH, a četvrti u organizaciji Centralne izborne komisije (CIK) BiH nakon što je 2001. usvojen Izborni zakon BiH.

Izbore u Bosni i Hercegovini, i opće i općinske, od 1996. do 2000. godine provodila je Organizacija za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE).

Naime, prvi slobodni višestranački izbori u Bosni i Hercegovini održani su novembru 1990., potom je 1992. godine počeo rat koji je trajao do 1995. te su prvi poslijeratni opći izbori održani 1996. godine.

Prvi poslijeratni lokalni izbori održani su 1997., zatim 1998. i potom 2000. otkada se održavaju svake četiri godine.

Misija OSCE-a u BiH neće posmatrati današnje lokalne izbore, ali će u skladu sa svojim mandatom pratiti situaciju u cijeloj zemlji.

Građanima koji imaju primjedbe na provođenje izbora šef Misije OSCE-a Jonathan Moore je u saopćenju upućenom u četvrtak poručio da se obrate Centralnoj izbornoj komisiji BiH, općinskim/gradskim izbornim komisijama, te Apelacionom odjeljenju Suda BiH.

“Građani se također mogu obratiti i organizacijama poput Koalicije ‘Pod lupom’, koja na ovim izborima okuplja 3.000 nezavisnih posmatrača, te pozivamo sve na korektnu saradnju s njima”, istakao je Moore u izjavi pred izbore u BiH, saopćeno je iz Misije OSCE-a u BiH.

(Klix)


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime