Sedam lica optuženo za ratne zločine na području Sanskog Mosta

0
5

Sedam lica optuženo za ratne zločine na području Sanskog Mosta

Sanski Most – Tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Drade Predojevića, rođenog 7. marta 1959. godine u mjestu Fajtovci općina Sanski Most, gdje je i nastanjen, državljanina BiH, Ranka Došenovća, rođenog 15. juni 1966. godine u Sanskom Mostu, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH, Ranka Došenovića, rođenog 11. marta 1958. godine u Husimovcima općina Sanski Most, nastanjenog u Prijedoru, državljanin BiH, Dragutina Vukša, rođenog 31. januara 1968. godine u Fajtovcima općina Sanski Most, nastanjenog u Laktašima, državljanina BiH, Boška Ćurguza rođenog 27. februara 1961. godine u mjestu Fajtovci općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH, Sime Ćurguza rođenog 13. marta 1968. godine u mjestu Fajtovci općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH, i Miroslava Panića rođenog 26. marta 1970. godine u Fajtovcima općina Sanski Most, nastanjenog u Bosanskoj Gradišci, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su su, za vrijeme rata u BiH, i oružanog sukoba između Vojske Republike Srpske i Armije Republike BiH, u svojstvu pripadnika Vojske i MUP-a RS, u mjesecu julu 1992. godine na području Sanskog Mosta, postupali suprotno odredbama međunarodnog humanitarnog prava i Ženevskih konvencija, tako što su počinili ratne zločine nad civilima bošnjačke nacionalnosti.
Navedeni optuženi se terete, da su na mjestu zvanom Kisak, civile bošnjačke nacionalnosti postrojene u kolonu sa rukama iznad glave, mučili, premlaćivali, zlostavljali na izrazito ponižavajuće načine, namjerno nanoseći im velike patnje i povrede fizičkog integriteta, kao i povrede ljudskog dostojanstva.

U optužnici se navodi da su optuženi lično nanosili teške fizičke ozljede žrtvama koje su ostavile trajne posljedice i fizička oštećenja kod žrtava. Civilima su povrede nanošene rukama i nogama, raznim predmetima, zadajući im udarce po različitim djelovima tijela, te su mučeni i prisiljavani da pasu travu.

Na mjestu počinjenjenja zločina, nalazilo se više vojinih i civilnih kamiona i bagera, te duge cijevi uperene u civile, žrtve su bile okružene vojnicima sa uperenim puškama u njih, što je kod njih izazivalo strah za život.
Optuženi se terete da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva iz člana 173. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, u vezi sa članom 29. istog Zakona.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Autor: Redakcija

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime