Sebija Izetbegović: Pozivam sve da nam daju podršku u borbi protiv korupcije

1
5

Sarajevo – Otkrivanjem table na kojoj su ispisana prava i obaveze pacijenata u bolnicama, danas je na Univerzitetskom kliničkom centru Sarajevo (UKCS) obilježen 7. april, Svjetski dan zdravlja.

Direktorica UKCS-a Sebija Izetbegović istaknula je da uposlenici te ustanove svakim kontaktom sa pacijentima zapravo obilježavaju taj dan, a osim zdravstvene usluge posebnu pažnju moraju posvetiti i pravima pacijenata, piše Fena.

“Stalno se moramo dodatno educirat,i što će rezultirati boljom uslugom za pacijente i stvoriti bolje uvjete u smislu opreme i prostora ” kazala je.
Istaknula je da čuvajući dostojanstvo pacijenata osoblje čuva i svoje dostojanstvo i čast struke u kojoj su se zavjetovali da će pomagati te da u tom smislu promoviraju i borbu protiv svih vidova korupcije u zdravstvu.

“Mi smo to ocijenili kao jedan od naših prioriteta. Nulti je stepen tolerancije za korupciju. Javno pozivam sve da nam daju podršku u borbi protiv korupcije” kazala je Izetbegović.

Na pristup zdravstvenoj zaštiti kao osnovnom ljudskom pravu upozorila je i ambasadorica SAD u BiH Maureen Cormack te naglasila da vlasti svake države, pa i u BiH, mora za stanovništvo osigurati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, da ne bude skupa, da je sigurna, pravovremena i dostupna svim građanima.

Svjetski dan zdravlja na isti način obilježen je danas i u UKC Banja Luka, a na taj način zapravo je započela i kampanja promocije prava pacijenata u bolnicama na području BiH koju provodi Udruženje za razvoj društva “Kap” iz Sarajeva, uz podršku Ambasade SAD-a.

Cilj kampanje je informiranje pacijenata i građana o zakonskim pravima i odgovornostima koje imaju tokom boravka u bolnici da bi se dao doprinos podizanju svijesti i poboljšanju kvaliteta usluga u zdravstvenim institucijama u BiH. Kampanja će biti nastavljena 18. aprila, za kad je najavljena ulična akcija podjele informativnih brošura i letaka građanima ispred sarajevske Katedrale.

Na obilježavanju Svjetskog dana zdravlja u BiH u UKCS-u danas su se uz stručnjake iz oblasti zdravstva, okupili i međunarodni i domaći zvaničnici.
O pravima i obavezama pacijenata, u okviru kampanje, razgovarat će se i na okruglim stolovima u Sarajevu, Banjoj Luci i Mostaru, a za kraj godine najavljeno je uručenje nagrade za najboljeg doktora i najbolju bolnicu, a o tome će glasati građani i pacijenti putem online ankete.

Radiosarajevo.baBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime