Sebastian Kurz se protivi kandidaturi Turske za prijem u EU

0
4

Austrija, Turska – Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz protivi se bilo kakvom koraku koji bi Tursku približio ulasku u EU, kazao je on u izjavi objavljenoj u subotu.

Pozivajući se na otvaranje daljih pregovaračkih poglavlja, proces kroz koji zemlje koje žele pristupiti mogu formalno krenuti ka članstvu, Kurz je izrazio svoje protivljenje u intervjuu za dnevnik Kurier.

“Imam pravo glasa u Vijeću ministara vanjskih poslova, gdje će se odlučivati da li će biti otvoreno novog poglavlje s Turskom. I ja sam protiv njega”, kazao je on.

Nakon što primi zahtjev za članstvo, Vijeće EU razmatra zahtjev te odlučujući jednoglasno na jednoj od svojih sjednica donosi zaključak da prihvata zahtjev i poziva Evropsku komisiju da pripremi mišljenje o zahtjevu za članstvo – avis, kao osnovni dokument na kojem će temeljiti svoju dalju odluku. O zahtjevu za članstvo obavještavaju se Evropski parlament i nacionalni parlamenti država članica EU.

Komentari ministra vanjskih poslova Austrije su uslijedili nakon kritika kancelara Christiana Kerna i ministra odbrane Hans- Peter Doskozila.

Dugotrajni i nedavno obnovljeni pokušaj Turske da se pridruži EU je također ugrožen prijedlogom turskog predsjednika Redžepa Tajjipa Erdoana o ponovnom uvođenju smrtne kazne nakon neuspjelog pokušaja vojnog udara u zemlji.

“Moramo se suočiti s stvarnošću- pristupni pregovori za članstvo trenutno nisu ništa više od fikcije”, kazao je u četvrtak Kern za novine Die Presse.
“Mi znamo da su turski demokratski standardi daleko od dovoljnih da opravdaju njihovo pristupanje”, kazao je on.

Na pitanje javne televizije ORF da li on želi obustaviti pregovore, Kern je kazao da će inicirati raspravu po tom pitanju 16. septembra na samitu lidera.

“Diktatura”

Austrijski ministar odbrane Hans- Peter Doskozil je u međuvremenu uporedio Tursku sa ‘diktaturom’ dodajući da ‘takvoj zemlji nije mjesto u EU’.

“Došlo je vrijeme da … jasno kažemo da EU pregovori sa Turskom moraju biti obustavljeni ili okončani”, kazao je Doskozil za austrijsku novinsku agenciju APA.

EU je u junu otvorila novo pregovaračko poglavlje sa Turskom kao dio sporazuma o imigrantima kojeg je EU postigla sa Ankarom.
Prema ovom sporazumu, Ankara se saglasila da će vratiti u Tursku sve ilegalne imigranate koji su u Grčku ušli iz te zemlje. Za uzvrat, EU će za svakog imigranta čiji povratak prihvati Turska, odobriti azil jednom sirijskom izbeglici smještenom na turskoj teritoriji.

Turska zauzvrat dobija značajne političke povlastice – ubrzanje pregovora za ulazak u EU, bezvizni režim koji je trebao početi u julu ove godine i finansijsku pomoć od tri milijarde evra za smještaj izbjeglica.

Turska je predala zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji 1987. godine, status kandidata dobila je tek krajem 1999. godine, a počela je pregovore 2005. Od tada EU je otvorila 15 poglavlja od ukupno 35 koliko je potrebno da bi se pridružila Uniji, iako je samo jedan uspješno završen- Nauka i istraživanje.

Mina Andreeva, glasnogovornica Evropske komisije je prošle sedmice kazala da u ovom trenutku otvaranje novih poglavlja nije predmet razgovora među vođama EU.

IslamBosna.ba

 

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime