SDU BiH – Protekla godina je godina propalih očekivanja

0
1

SONY DSCSarajevo – Mi nastavljamo svoj put kao SDU BiH i ne slažemo se sa onima koji kažu da ovu 2013. godinu treba zaboraviti, kao što misli HDZ, glasači trebaju da se sjete onih koji doprinijeli da izgubimo sve ove godine, onih koji nisu dali nikakav prosperitet i budućnost građanima – kazao je Nermin Pećanac predsjednik SDU BiH.

 

Istakao je da je u ovoj godini životni standard bh. građana je dotakao dno, a naša deviza je zajedno protiv siromaštva, korupcije i lopova, na što su godinama ukazivali, ali s obzirom da su mala stranka nisu mogli da dođu do izražaja.

 

 

Podsjetio je da je SDU BiH tražila agenciju kao što je USKOK u Hrvatskoj, ali na državnom nivou i protive se bilo kakvim idejama koje idu na štetu države.

 

 

U BiH imamo 17 agencija što je sasvim dovoljno za borbu protiv kriminala i korupcije, imamo i zakone koje treba doraditi a koji mogu udovoljiti potrebama, ali trebamo imati hrabro pravosuđe koje neće prvo pitati ko je optužen nego zašto je optužen.

 

 

Glavna borba, kako kaže Pećanac, treba da se vodi protiv privrednog kriminala, odnosno protiv krivičnih djela iz privrednog kriminala, što je i program SDU BiH. Podsjetio je da je SDU BiH dao dobar prijedlog rješenja implementacije presude „Sejdić i Finci“, a taj slučaj se pretvorio u to da se i to je suština problema „ovdje vodi borba hoće li HDZ imati svog člana predsjedništva“.

 

 

– U suštini sve što smo govorili mi smo i uradili a jedino što ne možemo je da dopremo do građana, bez obzira na to što su u SDU BiH stručni ljudi, nije dobila podršku većine građana da može svoj program realizirati – kazao je.

 

 

Pećanac naglašava kako ne minimizira krivična djela krađe, šuma, riba, „ali prvo trebaju krupne ribe da dođu na red, jer nas od njih glava boli“.

 

 

– Nažalost imamo političare koji kroje zakone kojim će zaštiti sebe i svoj vlastiti kriminal i njih se treba bojati jer će oni uraditi sve da ne donesu zakon o zaštiti kriminala. Zato je sva priča danas o novoj agenciji. Nama ne treba nova agencija i zakonskog osnova da se obračunamo sa korupcijom – kategoričan je Pećanac.

 

 

Govoreći o koaliciji, mišljenja je da treba ići na koalicije prije izbore, SDU BiH je pokrenuo konkretne aktivnosti ka okrupnjavanju opozicije u takozvani „blok 14“ kojeg čine i Posavska stranka, Stranka dijaspore, Stranka penzionera, Novi pokret.

 

 

Ono što ne ide u korist građana nećemo podržati, pogotovu novo poskupljenje i nova zaduživanja, te kako je kazao zastupnik SDU BiH u Skupštini KS dr. Mujo Hošić. SDU BiH ne podržava nepotizam, korupciju, kriminal, nekompetencije pojedinih preduzeća što se nekim članovima SDU BiH nije svidjelo pa su se odvojili.

 

– Ukoliko se ne desi čudo, u februaru 2014.godine ćemo imati ozbiljno stanje u Kantonu Sarajevo sa fondom zdravstvenog osiguranja, penzionim fondom i službom za zapošljavanje – kazao je Hošić i dodao da novca ima ali ga oni nisu u stanju uzeti, jer je u 2012. godini od PDV-a ubrano pet milijardi KM, a u 2013.  tri milijardi više, “a niko se ne pita gdje su te pare ?”Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime