SDP podnio krivičnu prijavu zbog zabrane izučavanja bosanskog jezika: Malešević je svjesno počinio krivično djelo

0
7

SDP podnio krivičnu prijavu zbog zabrane izučavanja bosanskog jezika: Malešević je svjesno počinio krivično djelo

BiH – Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine podnijela je krivičnu prijavu protiv Daneta Maleševića, ministra prosvjete i kulture RS-a, zbog zabrane korištenja i izučavanja bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj, piše Patria.

Politički direktor SDP BiH Damir Mašić rekao je na konferenciji za novinare u Sarajevu da je ministar Malešević od nastavnika u školama u RS zatražio da u školske knjižice umjesto bosanskog upisuju bošnjački jezik, čime je napravio najmanje dva krivična djela. SDP je zbog toga protiv ministra podnio krivičnu prijavu.

Bošnjaci su se pobunili protiv odnosa vlasti u RS prema bosanskom jeziku, ali praksa negiranja bosanskog jezika u ovom bh. entitetu nastavljena je i nakon toga. Čak i nakon što je Ustavni sud presudio u korist Bošnjaka vlasti u RS ne žele priznati bosanski jezik. Ponašanje vlasti u RS osudila je i međunarodna zajednica. Stvari se ni nakon toga nisu promijenile.

Negiranje bosanskog jezika u školama u Republici Srpskoj politički je plan vlasti iz Banja Luke, na prvom mjestu SNSD-a. Otkrila je to i premijerka RS Želja Cvijanović, u regionalno poznatoj aferi „Papak“.

Zbog negiranja bosanskog jezika u RS pojedini roditelji ne žele djecu slati u školu.

Premijerka Cvijanović došla je u središte skandala, nako što je u javnost procurio tonski zapis, na kojem se čuje kako Cvijanović stranačkoj kolegici govori o tome da je SNSD kupio dvojicu poslanika iz Narodne skupštine RS. Cvijanović ih naziva papcima. Sa njihovim glasovima SNSD dobio je većinu u RS i trebali su formirati vlast u ovom bh. entitetu.
U jednim dijelu razgovora između Cvijanović i njene kolegice, čiji identitet nije poznat, čuje se kako izvjesna žena od Cvijanović traži dozvolu da krene sa pričom oko bošnjačkog jezika.

Ženski glas: Pa ja tebe htjela pitati možemo li mi isforsirati onu priču da idemo…, jer mi smo već vrbovali Miloša Kovačevića da krene na medije sa pričom bosanski/bošnjački jezik…

Željka Cvijanović: … pa nek ide naravno, ko mu brani, ali to je do akademske zajednice to da priča i da objašnjava i da se napravi emisija.

Svega nekoliko dana nakon što je u javnost procurio snimak ministar Malešević izdao je odluku u kojoj nastavnicima u školama u RS izdaje naredbu da umjesto bosanski jezik u školske knjižice upisuju bošnjački jezik.

Mašić je rekao da je ministar Malešević napravio dva prekršaja kada je donio diskriminirajuću odluku, zbog kojih će morati odgovarati. Na prvom mjestu nije ispoštovao odluku Ustavnog suda u BiH, a pomaže i kod raspirivanja međunacionalne mržnje u BiH.

Ustavni sud BiH potvrdio je da Bošnjaci svoj jezik mogu nazivati kako žele i da im vlasti u RS to ne smiju zabraniti. Zbog negiranja bosanskog jezika Bošnjaci napuštaju RS.

Mašić je pozvao Predsjednišvo BiH i Vijeće ministara da se hitno očituju po pitanju negiranja bosanskog jezika u školama u RS.

Također Mašić je istakao da ova odluka nije donesena ad hoc, jer su ranije upozoravali ministra da mora poštovati presudu Ustavnog suda. Također, Mašić je upozorio na opasnu pojavu da su Bošnajci iz RS-a najavili masovna iseljevanja.

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime