SDP Bihać: Vijećnici žele komunikaciju sa gradonačelnikom, ne savjetnicima

0
1

sdp-bihac-pressica

Bihać – Danas je održana press konferencija Gradske organizacije SDP Bihać. Na konferenciji članovi SDP-a zaključili su slijedeće.

Nezadovoljni sve učestalijom praksom Gradonačelnika grada Bihaća, gospodina Emdžada Galijaševića, da ovlašćuje pojedine svoje savjetnike, da umjesto njega prisustvuju sjednicama Gradskog vijeća, Klub vijećnika SDP BiH Bihać, pokreće postupak izmjena i dopuna Poslovnika o radu Gradskog vijeća kao i Statuta Grada.

Namjera nam je da se kroz ove izmjene onemoguće savjetnici Gradonačelnika Grada da nastupaju u njegovo ime na sjednicama Vijeća. Naime, ustaljena je praksa sadašnjeg Gradonačelnika, da ovlašćuje nekog od svojih savjetnika da govori u njegovo ime, pa da čak i odgovara na vijećnička pitanja i polemiše sa vijećnicima.

Gradski vijećnici su kao i Gradonačelnik izabrani na neposrednim izborima od strane građana i nedopustivo je da im pojedini savjetnici dijele lekcije sa govornice.

Naše je demokratsko pravo da sa Gradonačelnikom, koji je demokratski izabran voljom većine građana, komuniciramo neposredno, a ne putem postavljenih savjetnika.

Ovakva praksa predstavlja grubo kršenje zakona i Ustavom zagarantovanih prava građana i njihovih predstavnika.

U tom smislu tražimo usklađivanje odredbi Statuta Grada i Poslovnika o radu Gradskog vijeća koje regulišu ovu problematiku.

(vkportal.net)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime