SDP-a Hadžići: Nismo podržali da se Općina Hadžići zaduži za 3,5 milona KM – PDI Bjelašnicu prodali za mala sredstva, sada se ledina plaća 5,3 miliona KM

0
93

Hadžići – U samom početku bili smo protiv prodaje Bjelašnice za samo 270.000 KM. To su beznačajna  mala sredstva.Sada se samo zemljište  kupuje  za  5,3 miliona.Općina Hadžići danas se  Odlukom na sjednici  Vijeća zadužuje za  3,5 miliona.Smatramo da je to dodatna dubioza za građane  naše Općine.Kao što smo rekli još prije 10 godina tražili smo reviziju privatizacije, ali je tadašnji ministar za privredu  Kantona Sarajevo Abid Šarić pismeno   odgovorio da je sve urađeno u skladu sa zakonom.Danas je u Bjelašnici sve uništeno,kranovi,  hale, poslovne zgrade,  … Žalosno je šta je od ovog velikog kolekiva učinjeno.Sada se  ledina  plaća 5,3 miliona , kažu u  SDP-a Hadžići.

U povodu informacije u medijima da su vijećnici Općinskog vijeća Hadžići jednoglasno  donijeli odluke da se Općina Hadžići zaduži za 3,5 miliona KM za  kupovinu zemljište  već  sada  bivše tvornice Preduzeća drvne industrije Bjelanica, saopćenjem su se obratili iz SDP-a Hadžići  koji demantuje takvu  informaciju.Vijećnici ove stranke, kako kažu, nisu podržali pomenutu Odluku.

Borili smo se za Bjelašnicu, bili na strani radnika…

Još prije  trinest  godina borili smo se za Bjelašnicu, bili na strani radnika ovog kolektiva, ali nažalost nismo uspjeli.

Bjelašnica i drvna industrija bili su  srce Hadžića.Prvo privredno preduzeće u historiji  ove Općine, veliki kolektiv koji se morao sačuvati.Imali  su   sirovinu , veliko  bogatstvo na Igmanu i Bjelašnici, i sve drugo,  tu na dohvat ruke.

Tražili smo reviziju privatizacije

Još prije   deset godina  od nadležnih institucija i  KS  tražili  smo reviziju privatizacije. Tražili da se spasi ovaj gigant, koji je Hadžiće podigao na noge,  razvio  i gradio, odhranio na hiljade ljudi, odškolovao njihovu djecu, Hadžiće učinili većim i  ljepšim. Bjelašnica je doprinjela da je  naša Općina  prije rata, kako kažu  prijeratni rukovodioci, bila među deset najrazvijenih općina u BiH .Bjelašnica je svoje proizvode izvozila širom Evrope i svijeta.

PDI Bjelašnicu prodali za beznačajna sredstva, a sada se ledina plaća 5,3 miliona

-U samom početku bili smo protiv prodaje Bjelašnice za samo 270.000 KM. To su beznačajna  mala sredstva.Sada se samo zemljište  kupuje  za  5,3 miliona.Općina Hadžići danas se, Odlukom na sjednici  Vijeća, zadužuje za  3,5 miliona.Smatramo da je to dodatna dubioza za građane  naše Općine.Kao što smo rekli još prije 10 godina tražili smo reviziju privatizacije, ali je tadašnji ministar za privredu  Kantona Sarajevo Abid Šarić pismeno   odgovorio da je sve urađeno u skladu sa zakonom.Danas je u Bjelašnici sve uništeno kranovi , hale, poslovne zgrade,  … Žalosno je šta je od ovog velikog kolekiva učinjeno.Sada se  ledina  plaća 5,3 miliona , kažu u  SDP Hadžići.

Bjelašnica se mogla i morala sačuvati

I danas smatramo da se PDI „Bjelašnica“ ,  prvi privredni kolektiv na području Općine,  trebao , mogao  i morao sačuvati. U Bjelašnici je u tri smjene radilo  oko 800 radnika.Imali su  oko 100 dunuma zemlje, sve šanse da  se  proizvodnja proširi,  bude još veći gigant.

Protiv tajkunskih privatizacija

Uništenjem Bjelašnice uništena je drvna industrija  , veliko bogatstvo  Hadžića, čije posljedice će  ova Općina i te kako osjećati. Vijećnici  SDP-a ,  uvijek se borila protiv tajkunskih privatizacija, uništavanje privrednih dobara, bili na strani  radnika.

Energično ćemo se, kao i do sada, boriti protiv svih negativnosti .Bjelašnica se mogla i morala sačuvati. Ovo je veliki gubitak za Općinu Hadžići.Posljedice ćemo i te kako osjećati. Drvna industrija je bila je  okosnica razvoja općina. Sada je to, na žalost, uništeno.

Protiv  smo gomilanje administracije u javnim ustanovama, i  zato na sjednici Općinskog vijeća  nismo podržali ni  Infromaciju o unutrašnjoj organizaciji u Općini Hadžići, a nismo podržali ni sadašnji Budžet Općine, kaže  se između ostalog u saopćenju SDP-a..

(epoha.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime