SDA traži potporu za provedbu mjera

0
16

imagesSarajevo – Predsjedništvo SDA je na današnjoj sjednici razmatralo aktuelnu političku situaciju, posebno u svjetlu protesta građana koji se odvijaju posljednjih mjesec dana.

Od samog početka protesta, Predsjedništvo je pratilo situaciju. Održano je nekoliko sjednica Kolegija, tri sjednice Predsjedništva kao i sjednica Glavnog odbora SDA.

Na današnjoj sjednici potvrđeni su svi dosadašnji stavovi Stranke po ovom pitanju, te je usvojen prijedlog mjera za pomoć privredi, podsticaj zapošljavanju, smanjenju javne potrošnje i unapređenje zdravstvene i socijalne zaštite.

Predsjedništvo SDA je pozvalo građane BiH koji protestima iskazuju nezadovoljstvo da se to prestane činiti blokadom saobraćajnica, jer su štete koje je BiH pretrpjela zbog toga evidentne, posebno one koje se odnose na privredne aktivnosti.

Pozivamo ih da se protesti čine u skladu sa zakonom i na mjestima na kojima se neće ometati privredne aktivnosti iodvijanje svakodnevnog života građana.

Tražimo od vlasti na svim nivoima da osiguraju ovakav način odvijanja protesta.

Analizarijaći sigurnosni aspekt protesta, Predsjedništvo je ponovo osudilo ispoljeno nasilje u kojem je ugrožena lična i imovinska sigurnost građana, zapaljene i oštećene zgrada Predsjedništva BiH, Arhiv BIH, zgrade kantonalnih vlada i općina i povrijeđeni simboli ove zemlje.

Tražimo odgovornost svih onih koji su to učinili, kao i odgovornost onih koji su bili dužni da to spriječe, a to nisu učinili. Više je nego očigledno da ukupan sistem sigurnosti nije djelovao kako treba.

Predsjedništvo SDA je podržalo inicijativu Kluba poslanika SDA u državnom parlamentu za smjenu ministra sigurnosti, kako iz moralnih razloga, tako i iz razloga nepoduzimanja mjera propisanih zakonima kako bi se zaštitila lična i imovinska sigurnost građana i državna imovina. Osim toga zatraženo je i utvrđivanje odgovornosti čelnih ljudi agencija za provođenje zakona. Predsjedništvo SDA smatra, također, da je nužno ponovno sagledati koordinaciju u djelovanju sigurnosnog sektora kako bi se ovakve i slične štete u budućnosti spriječile.

Predsjedništvo SDA je zaključilo da Vlada FBiH, radi nesmetanog odvijanja ukupnog života, a posebno isplata invalidnina, penzija, plaća i slično, treba očuvati kontinuitet u funkcioniranju. Kada su u pitanju kantonalne vlade Predsjedništvo je zaključilo da SDA ne treba predlagati mandatare za njihov sastav. U izuzetnim okolnostima, kada to situacija nalaže, na prijedlog kantonalnih odbora Predsjedništvo može donijeti i drugačiju odluku. U svakom slučaju sve dok se to ne dogodi mora se osigurati kontinuitet u djelovanju kantonalnih vlada u tehničkom mandatu.

Predsjedništvo SDA je posebno podvuklo da će u cilju operacionalizacije prijedloga mjera za pomoć privredi, podsticaja zapošljavanju,smanjenja javne potrošnje i unapređenja zdravstvene i socijalne zaštite formirati timove za pojedine oblasti koji će definirati konkretne izmjene propisa koje treba da rezultiraju provođenjem mjera. SDA će tražiti partnere u institucijama za realizaciju mjera. Formiraće se komisija Predsjedništva koja će nadgledati provođenje mjera od strane naših kadrova na svim nivoima. Ukoliko prijedlog mjera ne bude, iz raznih razloga usvojen u institucijama, kadrovi SDA će sami poduzeti mjere štednje tako što će sredstva predviđena ovim mjerama uplaćivati u poseban fond za humanitarne potrebe.

Predsjedništvo SDA je pozdravilo inicijative kojima se promovira novi pristup EU prema BiH. BiH je najveća žrtva agresorskih ratova na Balkanu 1991-1995 godine i zaslužila je poseban tretman po pitanju pristupa. Smatramo da se treba usvojiti i novi pristup u pogledu integracija u NATO savez.

Predsjedništvo SDA je osudilo pokušaje vlasti RS da se na entitetskom nivou usvoje izmjene Zakona o prebivalištu i boravštu BiH. Ovo je državno pitanje. Svaki pokušaj entiteta u tom pravcu je antidejtonsko djelovanje. Nije moguće iz Dejtona po principu jelovnika uzimati npr.entitete, a zanemarivati jednako bitan dejtonski princip koji se odnosi na slobodu kretanja. Ovakav potez vlasti RS je pokušaj pritiska na državni nivo da se usvoje neprihvatljiva rješenja i direktno potkopava bezvizni režim.

(sad.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime