SDA obilježio 25. rođendan: “Ne pitaj šta Kalesija može učiniti za tebe, nego šta ti možeš učiniti za Kalesiju

0
0

SDA 25 godisnjica 13

Kalesija – 19. avgusta 1990. godine održana je Osnivačka skupština SDA Kalesija.
25 godine kasnije, 19. avgusta 2015. u prepunoj sali BKC-a “Alija Izetbegović” Kalesija održana je Svečana akademija u povodu obilježavanja ovog značajnog datuma, najvećeg političkog skupa u povijesti Kalesije.

Nakon intoniranja himne Bosne i Heregovine, prisutni u sali BKC-a su pogledali arhivske snimke Osnivačke skupštine OO SDA Kalesija, koja je održana na Gradskom stadionu u Kalesiji.  Na toj sjednici je izabrano prvo radno Predsjedništvo stranke, koje su činili; Izet Hadžić, Dževad Tosunbegović, Enver Alić, Rasim Hamidović i Hazim Rančić, a svih pet nabrojanih je prisustovalo obilježavanju 25 godišnjice osnivanja SDA.

25 godina kasnije: Prvo radno Predsjednišvo SDA Kalesija

Prisutnima se prvi obratio Dževad Tosunbegović, ratni načelnik općine Kalesija, koji je podsjetio na početke SDA u Kalesiji, odnosno na prvu sjednicu koja je održana u prnjavorskom mektebu. SDA je na prvim izborima po prvi put Bošnjacima u Kalesiji dala sva prava, a stranka je tada osvojila rekordnih 85% glasova Bošnjaka iz Kalesije.
Tosunbegović je istakao da je stranka tokom godina uradila mnogo, a sve simpaizere stranke, kao i sve građane Kalesije je pozvao da se drže čuvene izreke američkog predsjednika Kenedija, te istu primjenio za Kalesiju; “Ne pitaj šta Kalesija može učiniti za tebe, nego šta ti možeš učiniti za Kalesiju”.

Nakon toga je uslijedilo obraćanje aktuelnog načelnika općine Kalesija, Nedžada Džafića, kao i predjsednika OO SDA Kalesija, Halila Jahića.
Džafić i Jahić su istakli da se SDA odupire brojnim izazovima koji su postavljeni pred stranku, a Jahić je naglasio da je stranka ponovo postala prdoužena ruka naroda, te da su funkcioneri stranke na terenu u cilju upoznavanja sa potrebama građana.

Edin Ramić, potpredsjednik SDA BiH i aktuelni Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, je simpatizere i članove SDA pozvao na jedinstvo, odnosno da gledaju dugoročan interes svih građana BiH. Ramić, koji je bio maloljetan kada se osnivala stranka, je rekao da je SDA sa svojom idejom mora biti iznad svih individua, te da su svi oni koji su sebe stavljali u prvi plan veoma brzo nestali sa scene.

Na sjednici OO SDA Kalesija koja je prethodila obilježavanju ovog značajnog datuma je donijeta Odluka da se uručene Plakate za osobe koje su doprinijele osnivanju SDA u Kalesiji.

SDA 25 godisnjica 21

SDA 25 godisnjica 33

(nkp.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime