SDA: Negiranje odredbi o nacionalnoj zastupljenosti u policiji RS predstavlja cementiranje etničkog čišćenja i genocida

0
4

SDA: Negiranje odredbi o nacionalnoj zastupljenosti u policiji RS predstavlja cementiranje etničkog čišćenja i genocida

Sarajevo, Banja Luka – Predsjedništvo SDA osuđuje politikantsku izjavu predsjednika RS-a o ukidanju Vijeća naroda RS. SDA se zalaže za identična rješenja o ustavima entiteta. Također, neprihvatljivo je negiranje odredbi o nacionalnoj zastupljenosti u policiji RS po Popisu stanovništva iz 1991.godine, jer to predstavlja cementiranje etničkog čišćenja i genocida.

Predsjedništvo SDA je ocijenilo sramnim zaključak Visokog sudskog i tužilačkog vijeća o zabrani nošenja vjerskih obilježja nositeljima pravosudnih funkcija. VSTV je na ovaj način prekoračilo svoje ovlasti i uznemirilo javnost, stoga, tražimo da stavi van snage navedeni zaključak, a pitanje ograničavanja vjerskih sloboda i zabrane nošenja vjerskih obilježja razmatra kroz parlamentarnu proceduru, javnu raspravu i eventualnu izmjenu zakona iz ove oblasti.

Predsjedništvo SDA je dalo punu podrsku radu Fondacije za pružanje pravne pomoći pripadnicima branilačke populacije. Također, podržan je zahtjev boračkih kategorija na objedinjavanju svih zakona koji tretiraju prava boraca i članova njihovih porodica. Predsjedništvo Stranke je podržalo aktivnosti koje provodi Federalno ministarstvo za boračka pitanja na izradi Zakona o udruženjma od posebnog društvenog značaja kojim bi se uredila ova oblast i jasno utvrdili kriteriji ko i na koji način može predstavljati borce.

Predsjedništvo SDA podržava inicijativu da se kladionice uvedu u PDV sistem, te da se pooštre kriteriji za otvaranje i kontrolu rada kladionica, kao i da se strogo sankcionira neizmirenje obaveza.

(saff.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime