SDA neće prihvatiti da stvari koje pripadaju Bošnjacima uređuju Hrvati

2
4

SDA neće prihvatiti da stvari koje pripadaju Bošnjacima uređuju Hrvati

Kiseljak – Napominju kako su SDP i DF za suradnju s HDZ-om u radu ovog saziva OV nagrađeni pozicijom predsjednika Povjerenstva za procjenu nekretnina.

”Vijećnici SDA Kiseljak spriječili su na prošloj sjednici Općinskog vijeća nelegalna imenovanja uprava u pojedinim institucijama koja su već ranije dogovorena između HDZ-a i njihovih partnera SDP-a i DF-a”, priopćeno je iz SDA Kiseljak.

”Vijećnici SDA ukazali su na nepravilnost prilikom konstituiranja OV Kiseljak i tražili da se ona otkloni i da se Vijeće konstituira u skladu sa Statutom i Poslovnikom o radu Općinskog vijeća, što je djelomično prihvaćeno. U nastavku konstituirajuće sjednice, nakon popunjavanja Povjerenstva za izbor i imenovanje, prešlo se na proceduru izbora predsjedavajućeg Vijeća koji treba biti Bošnjak. SDA je predložila kandidata, ali je zatražila da se prije izbora Vijeće izjasni o njegovom statusu, odnosno hoće li predsjedavajući svoju dužnost obavljati profesionalno ili volonterski”, priopćeno je iz SDA Kiseljak.

PUTUjTE S NAMA:

S obzirom na to da su predsjedavajući općinskih vijeća iz reda Hrvata i članovi HDZ-a BiH profesionalno angažirani u općinama u kojima je načelnik Bošnjak iz SDA (Fojnica, Busovača, Novi Travnik, Travnik, Gornji Vakuf, Bugojno, Jajce), SDA zahtijeva ravnopravnost i jednak tretman po pitanju statusa predsjedavajućeg OV kada to mjesto pripada Bošnjacima u općinama u kojima je načelnik Hrvat iz HDZ-a, kao što je slučaj u Kiseljaku, navode iz OO SDA Kiseljak.

”Nakon što su vijećnici hrvatske nacionalnosti (HDZ, HDZ1990, HSS, HSP) izglasali kako treba urediti poziciju koja pripada Bošnjacima, SDA je povukla svoj prijedlog za predsjedatelja. Tajnik i zamjenik predsjedatelja prekinuli su konstituirajuću sjednicu i konstatirali da, nažalost, Vijeće nije konstituirano. Nakon stavljanja na glasovanje dnevnog reda četvrte sjednice Općinskog vijeća, vijećnici SDA su konstatirali da Vijeće nije konstituirano i da će u nastavku sudjelovati u radu, ali da se neće izjašnjavati. U tom trenutku nastao je tajac, a klub vijećnika HDZ-a je zatražio stanku. To nam potvrđuje da su tijek sjednice i predviđena imenovanja bili unaprijed dogovoreni između HDZ-ovih partnera – SDP-a i DF-a”, ističu iz SDA Kiseljak.

Napominju kako su SDP i DF za suradnju s HDZ-om u radu ovog saziva OV nagrađeni pozicijom predsjednika Povjerenstva za procjenu nekretnina, te pozicijama predsjednika Nadzornog odbora i člana Upravnog odbora u javnim ustanovama, za koje pozicije se naplaćuje značajna financijska naknada. Očekuje se, pošto su njihovi vijećnici Bošnjaci, da u nastavku koalicije s HDZ-om preuzmu i mjesto predsjedavajućeg OV koje pripada Bošnjacima, dodaju iz OO SDA Kiseljak.

”Prije samog glasovanja za jedan od upravnih odbora, vijećnik Asmer Japaur upozorio je Vijeće da nije ispoštovana zakonska procedura i da prijedlog za koji su se vijećnici trebali izjasniti nije trebao biti uvršten u dnevni red. Činjenicu da povjerenstvo koje je imenovalo Vijeće i koje je trebalo dostaviti prijedlog nije završilo svoj posao i da je prijedlog došao na dnevni red mimo Zakona i propisane procedure potvrdio je i sam predsjednik povjerenstva Abdulah Japaur, kao i tajnik OV Kiseljak Dragomir Lučić. Da bi se ta nepravilnost otklonila tajnik OV je sazvao komisiju na kojoj svi članovi nisu mogli sudjelovati u radu da se na brzinu izjasni i rangira kandidate. Povjerenstvo je vjerojatno ‘slučajno’ dostavilo prijedlog onakav kakav je prije glasovanja dostavio HDZ sa svojim partnerima”, dodaje se u priopćenju SDA Kiseljak.

”Da im smeta SDA i da na svaki način pokušavaju da je negativno predstave pokazuje i odgovor (ako se tako može nazvati) na postavljeno vijećničko pitanje Izudina Dahije. Na pitanje vijećnika što je poduzeto da se izgrade trotoari kroz naseljeno mjesto Radanovići i zašto se mjesta u kojima žive Bošnjaci preskaču kada je u pitanju izgradnja infrastrukture, načelnik je, vidno iznerviran, odgovorio da je za to kriva SDA, ne ponudivši nikakav dokaz. Nevjerojatan odgovor načelnika, ako se zna da je Ljubo Pravdić iz HDZ-a na čelu JP Ceste FBiH, institucije koja financira i određuje na kojim dionicama će se izvoditi radovi”, dodaje se u priopćenju.

Istaknuli su i pitanje vijećnice Adise Mujić o gradnji infrastrukture u Paležu i Paleškoj Ćupriji. Odgovoreno joj je, navode iz SDA, da oni imaju određenih problema s vlasnicima zemljišta koji ne dozvoljavaju gradnju, a kada je vijećnica pitala tko je konkretno ta osoba, dobila je objašnjenje da to nije nitko iz tih naseljenih mjesta nego općenito.

”Na kraju, našem načelniku je zasmetao i naziv kluba vijećnika SDA. On smatra da se mi ne trebamo zvati Klub vijećnika SDA jer smo na izborima bili u koaliciji. Na takvu izjavu načelnika reagirao je vijećnik Asmer Japaur i kazao da mu nije jasno zašto se načelnik miješa u unutarstranačke stvari SDA i da je sve urađeno u skladu sa Statutom Općine Kiseljak koji je nametnut Bošnjacima. Načelnik je izgleda ‘zaboravio’ da je i HDZ na izborima bio u koaliciji i da se njihov klub u OV ipak zove Klub vijećnika HDZ-a. Sve ovo smeta vladajućim u Kiseljaku, jer se stvari trebaju odvijati kako oni zamisle, bez obzira na to da li time krše važeće propise, zakone i ustave. Oni znaju da to SDA neće podržati i zato preko kojekakvih portala naklonjenih HDZ-u obmanjuju javnost o nekim paušalima, nenajavljenom prisustvu sjednicama, uvredama prema ženama, da mjesto predsjedavajućeg pripada SDA, iako dobro znaju da predsjedavajući mora biti Bošnjak bez obzira iz koje stranke dolazio, nazivajući rad OV ‘cirkusom’ vjerojatno i sami vrlo svjesni svih neregularnosti rada OV prevođenog HDZ-om koji ga je nelegalno ‘konstituirao”’, naglašavaju iz SDA Kiseljak.

Podsjećaju da su “cirkus” napravili vijećnici HDZ-a koji su, uz pomoć SDP-a i DF-a, grubo kršeći procedure (Ustava FBiH, Ustava SBŽ, Poslovnika o radu OV OK) imenovali zamjenika predsjedavajućeg iz reda Hrvata (HDZ) bez izbora predsjedavajućeg, čija pozicija pripada Bošnjacima, prilikom konstituiranja Općinskog vijeća Općine Kiseljak na sjednici od 29.11.2016. godine.

”Saznajemo da iza pisanja navedenih portala stoje savjetnici hrvatskih dužnosnika u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti svih razina u BiH. Savjetujemo im da za proračunski novac koji dobivaju savjetuju svoje nalogodavce u oblastima za koje su zaduženi, umjesto što narodni novac troše pišući za lokalne fašistički nastrojene portale i raspirujući nacionalnu i međustranačku mržnju zasnovanu na neistinama i lažima, vjerojatno podrazumijevajući tu aktivnost pod pojmom ‘nositelj europskih vrijednosti’. Sve ovo plasiraju s jednim ciljem: oslabiti SDA i primorati nas da djelujemo onako kako njima odgovara”, priopćeno je iz SDA Kiseljak.

U priopćenju se ističe da SDA neće bespogovorno izvršavati zamisli HDZ-a.

”SDA Kiseljak neće prihvatiti da stvari koje pripadaju Bošnjacima uređuju Hrvati, kao što se to pokušava. Za takve stvari morat će potražiti druge partnere, u strankama koje u OV imaju Bošnjake. Mi im poručujemo da nas ne mogu kupiti i da se nećemo umoriti na putu borbe za dostojanstvo Bošnjaka, kao i za jednaka prava i bolji životni standard svih građana Kiseljaka”, zaključuje se u priopćenju.

(bljesak.info)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

2 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime