SDA ne smije rješavati pitanje Mostara bez uzimanja u obzir presude Prliću i drugima

0
6

news-2013-Mart-607_20130309234246_p23_bih_08_726728593Sarajevo, Mostar – Jasno je da HDZ BiH (ili Hrvatski narodni sabor kao krovna politička institucija Hrvata u Bosni i Hercegovini) mora napraviti jači iskorak u ponudi za „liječenje“ Mostara. Upozorava ovo u razgovoru za novinsku agenciju Patria, politički analitičar Muharem Cero.

Posljednji izbori u Mostaru nisu održani jer je Ustavni sud BiH donio presudu da su Mostarcima povrijeđena osnovna ljudska prava. Oko 1.000 Mostaraca ne mogu izraziti svoje glasačko pravo na pravi način. A, kako stvari stoje sada, teško da će se u Mostaru održati i lokalni izbori koji trebaju biti za nekoliko mjeseci.

Stavovi SDA i HDZBiH još uvijek nisu približeni, kada je riječ o izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, u dijelu koji se odnosi na izbore u Mostaru. SDA predlaže jedinsven Grad Mostar, koji će se sastojati od dvije općine, jedne sa većinskim bošnjačkim, a druge sa većinskim hrvatskim stanovništvom.

Prijedlog SDA nije prihvatljiv za HDZ BiH. Računaju da u Mostaru ima više Hrvata. Traže izbore po sistemu „jedan čovjek jedan glas“, čime bi sebi osigurali dominaciju u Gradu. Jednom riječju, i jedna i druga politička partija bore se za prevlast nad teritorijom.

Na pitanje Ceri šta tačno misli pod jačim iskorakom hrvatske strane u slučaju Mostara, on kaže da se prilikom izmjene Izbornog zakona BiH, koji treba da omogući promjene Statuta grada Mostara, na stolu ne može naći samo presuda Ustavnog suda BiH, koja u suštini definira samo vrijednost glasa glasača prilikom glasanja za Gradsku skupštinu Mostaru.

-HDZ BiH mora biti spreman na sto staviti i pretpostavke po presudi Haškog suda u predmetu Prlić i ostali. Iako ova presuda još nije pravosnažna, ona je savim predvidiva, i na terenu evidenta – rekao je Cero.

Pojednostavljano, kaže Cero, da bi se u Mostaru zadovoljila pravda, prvo mora nestati sve ono što je nastalo udruženim zločinačkim poduhvatom i za šta postoji prvostepena presuda Haškog tribunala.

Cero podsjeća da su kao posljedice udruženog zločinačkog poduhvata u Mostaru nastale cijele nove administrativne strukture u gradu (škole, telekom, elektroprivreda i druge javne kompanije). Uostalom, kaže, to je slučaj i na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

-Ti paralelizmi moraju nestati, moraju se stvoriti novi administrativni mehanizmi, koji su prihvatljivi za žrtve udruženog zločinačkog poduhvata – kaže Cero.

-Ko je bolje pročitao takozvani nametnuti Ešdaunov Statut za Mostar, vidi se da je on u sebi već sadržao naznake rješenja za Mostar, po principu otklanjanja posljedica udruženog zločinačkog poduhvata. Jedan od mehanizama otklanjanja posljedica UZP-pa jeste i vrijednost glasa. Jer, do demografske destrukcije u Mostaru došli se upravo zbog UZP-a. To je utvrdila i prvostepena presuda Haškog suda u predmetu Prlić i drugi – kaže Cero.

Dodaje da se UZP ne odnosi samo na Bošnjake, nego mnogo drastičnije na građane Mostara srpske nacionalnosti. To se vidi pogledaju li se podaci iz popisa stanovništva iz 1991. godine.

-Tvrdim da je visoki predstavnik Ešdaun, kada je nametao izmjenjeni Statut Mostara, imao u vidi demografske posljedice UZP-a – kaže Cero.

Objašnjava da je problem što Ešdaunov Statut Mostara nikada nije proveden.

-Da je proveden bile bi sanirale posljedice UZP-a – kaže Cero.

On napominje i to da je dugostepena presuda za udruženi zločinački poduhvat u slučaju Prlić i drugi trebala biti pročitana u ljeto 2017., ali je pod veoma čudnim okolnostima pomjerena za 2019. godinu.

-Da je ta presuda bila donesena prije izricanja presuda Ustavnog suda BiH u slučaju izbora u Mostaru, bilo je za očekivati da bi i sam Ustavni sud BiH uvažio činjenice UZP-a prilikom ocjene ustavnosti samog Statuta Grada Mostara.

Nadam se da će lider HNS-a Čović smoći snage i političke mudrosti i da će napraviti moralno-politički iskorak. Što se bošnjačke strane tiče, odnosno SDA i Bakira Izetbegovića, donji prag prihvatljivosti rješenja za Mostar mora biti uzimanje u obzir presude o udruženom zločinačkom poduhvatu. Sve drugo ne bi bilo istinsko ujedinjenje Mostara, upozorava Cero.

(NAP)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime