SDA: Narušavanje Daytona vodi nestanku entiteta

0
12

news-2013-Novembar-senad_sepic_velika_622375905Sarajevo – Stranka demokratske akcije (SDA) će, zajedno sa još četiri stranke iz BiH (PDP, HDZ BiH, HDZ 1990 i SDS), sutra u Sarajevu potpisati zajedničku deklaraciju o evropskim vrijednostima i zajedničkim ciljevima stranaka iz naše zemlje koje pripadaju ili podržavaju Evropsku narodnu stranku (EPP), kazao je danas na pres-konferenciji u Sarajevu potpredsjednik SDA Senad Šepić.

Po njegovim riječima, na konferenciji koju organizira Fondacija Konrad Adenauer i Evropska narodna stranka u suradnji sa Centrom za nove inicijative, prisustvovat će i više europarlamentaraca, a ključni govor odžat će predsjednik EPP Joseph Daul koji u potpunosti podržava ovu ideju.

BiH postojala i prije Daytona

Na Konferenciji će prisustvovati rukovodstvo SDA, a deklaraciju će potpisati zamjenik predsjednika SDA i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović.

– Na ovaj način se, po prvi put u BiH, najavljuje spremnost za unutrašnji dogovor na pitanjima važnim za našu zemlju i sve njene građane – kazao je Šepić.

SDA osuđuje inicijativu institucija RS-a da se pitanje prebivališta i boravišta uredi na entitetskom nivou. Šepić ističe da se radi o isključivo državnom pitanju.

– Svako jednostrano zadiranje entiteta u ovu oblast predstavlja povredu suvereniteta BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma, jer je ovo pitanje u uskoj vezi sa ključnim dejtonskim principom, a koji se odnosi na garantovanu slobodu kretanja – kazao je on.

Dodao je da bi zvaničnici RS-a morali biti svjesni da svaki pokušaj narušavanja dejtonskog balansa vodi, prije svega, u nestanak onoga što je nastalo u Daytonu, a to su entiteti.

– Bosna i Hercegovina je postojala prije Daytona i postojat će nadalje -kazao je Šepić.

SDA pozdravlja potpisivanje Sporazuma „Domovina” grupacije političkih stranaka o jedinstvenom nastupu na predstojećim izborima za Narodnu skupštinu entiteta RS-a i Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH iz entiteta RS.

Poziv SDP-u da se uključi u proces

Šepić ističe da je to vrlo značajan čin kojim će se spriječiti rasipanje glasova zbog izbornog praga.

– Iznenađeni smo da SDP nije pristupio ovoj koaliciji. Pozivamo ih da ovo pitanje dodatno razmotre i da se uključe u ovaj proces – kazao je Šepić.

SDA smatra nedopustivim da na rukovodećim pozicijama u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) nema niti jednog Bošnjaka.

– Zahtijevamo da se, u toku aktuelnog procesa imenovanja u policijskim agencijama, ispravi namjerno napravljeni nacionalni debalans na ovim pozicijama. Ovakvo trenutno stanje je protivustavno i protivzakonito. Pozivamo Vijeće ministara BiH da to što prije ispravi – kazao je Šepić.

Po njegovim riječima, posebnu odgovornost snose ministri u Vijeću ministara iz bošnjačkog naroda bez čijeg glasa se ova imenovanja ne smiju i ne mogu izvršiti.

Na novinarsko pitanje jesu li ta imenovarnja regulirana nekim odredbama, zakonima i kako se moglo doći u ovakvu situaciju, Šepić je kazao da, kada govorimo o SIPA-i, imenovanja jesu regulirana zakonom o SIPA-i u kojem se kaže da na tri rukovodeće pozicije moraju biti predstavnici sva tri konstitutivna naroda.

– U proteklom periodu, s obzirom da su u različitim terminima istjecali mandati direktora i zamjenika, nisu bili vezani jedni s drugim, došlo je do debalansa i do narušavanja ovoga pricipa. S obzirom da sada imamo u tri institucije aktuelna imenovanja, ovo je sad prilika da se taj debalans ispravi – kazao je Šepić.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime