SDA Mostar: OHR je glavni krivac za stanje u gradu, HDZ BiH se ponaša dvolično

1
34

Mostar4-1365x768Mostar – Predsjednik Gradskog odbora Stranke demokratske akcije (SDA) Mostar Salem Marić ocijenio je za Klix.ba kako je glavni krivac za stanje u Mostaru Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH.

Marić nije optimističan da će ove godine političke stranke postići dogovor o izborima u Mostaru imajući u vidu, kako navodi, stav HDZ-a BiH i njihov odnos prema izborima.

“Nakon sastanka mislim da HDZ BiH u javnosti prikazuje jedno lice, odnosno želi se predstaviti da je za provođenje izbora, dok s druge strane ništa ne čini u dogovorima kako bi do izbora stvarno i došlo”, rekao je Marić.

On je kazao kako bi volio da griješi, ali da je siguran da HDZ BiH neće prihvatiti prijedloge SDA te da neće doći do kompromisa koji bi omogućio održavanje izbora 2. oktobra.

“Mi smo jučer predložili da se u Parlamentarnoj skupštini BiH usvoji zaključak kojim bi se tražilo prolongiranje odluke o Mostaru za dvije godine te da se taj zaključak dalje proslijedi Ustavnom sudu BiH. Ni taj zaključak HDZ BiH nije prihvatio. Iz tog razloga mislim da ne postoji dobra volja za održavanje izbora u Mostaru, a imajući u vidu da imaju gradonačelnika siguran sam da im se ne žuri i da neka druga neriješena pitanja imaju u planu riješiti u paketu s Mostarom”, kazao je Marić.

Predsjednik Gradskog odbora SDA ističe da rješavanje statusa grada Mostara opterećuju bojazni i jednih i drugih u vezi s budućnosti življenja u Mostaru.

“Bošnjake je strah stalnog popuštanja Hrvatima u Mostaru. Ako se ne izborimo sami za budućnost u ekonomskom smislu razvoja Mostara, mislim da nemamo svijetlu budućnost na ovim prostorima. Mi moramo imati mogućnost nesmetanog razvoja isto kao što je mi ne zabranjujemo nikome. Samo to tražimo i ako je to puno onda ne znam šta očekivati osim da nam ne dozvole nikako živjeti ovdje”, rekao je Marić.

SDA Mostar glavnog krivca za stanje u Mostaru vidi u Uredu visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH. Nadaju se kako će se OHR konačno uključiti u rješavanje ovog pitanja.

“Neću ni da pomišljam da ove godine neće doći do rješenja. Nadam se nekom rješenju pa makar to bilo i po starim izbornim pravilima. OHR samo gleda po strani iako su oni nametnuli sve ovo. Glavni krivicu za stanje u Mostaru snosi isključivo OHR”, kazao je Marić.

Neku posebnu korist od OHR-a Marić ne vidi s obzirom na to da ova institucija “samo poziva političke stranke da se dogovore”.

“Mi eto kažemo neće bit dogovora i neće se postići dogovor jer veliki su ovdje ulozi i odgovornost s obje strane. S naše strane to je historijska odgovornost opstanka Bošnjaka na prostoru Mostara. Mi imamo minimum i ispod njega nećemo ići ni pod koju cijenu, a skoro smo došli do tog minimuma. OHR se mora uključiti i nametnuti rješenje za grad Mostar ako ne bude političkog dogovora. Sva odgovornost je na njima”, smatra Marić.

Na pitanje kakav je stav HDZ-a BiH u vezi s uplitanjem OHR-a, Marić odgovara da o tome nije bilo govora i da ne zna kakvo je mišljenje ove političke stranke.

(Klix)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime