SDA mora smijeniti Zijada Hadžiomerovića

0
3

537526_seselj-ap_fSarajevo, Srebrenica  ̶  Organizacija demobilisanih boraca A RBiH Općine Srebrenica uputila je otvoreno pismo povodom nastavka egzegucije preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice od strane Instituta za medicinsko vještačenje Federacije BiH.

Nakon višemejesečne borbe i pokušaja da spriječimo pravno nasilje, omalovažavanje, ponižavanje i torturu, koja se već nekoliko godina, u kontinuitetu sprovodi nad preživjelim žrtavama genocida iz Srebrenice, od strane Institituta za medicinsko vještačenje Federacije BiH, na čelu sa direktorom Zijadom Hadžiomerovićem, odlučili smo da vam se obratimo sa otvorenim pismom te da vas upoznamo sa određenim detaljima pomenute torture i da javno zatražimo vašu pomoć i podršku u zaustavljanju daljeg ponižavanja preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice.

Zgražavanje cjelokupne javnosti u Bosni i Hercegovini, a naročito preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice i ostalih boračkih populacija Armije Republike Bosne i Hercegovine izazvala je, nedavno objavljena informacija, da je Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja FBiH, na čelu sa direktorom Zijadom Hadžiomerovićem potvrdio invalidnost prve kategorije haškom optuženiku, Vojislavu Šešelju, čime mu je omogućeno da dobije penziju od države Bosne i Hercegovine, koju je on lično sa svojim jatacima, u toku agresije razarao i uništavao, a njene građane terorisao, ubijao i masakrirao na najbrutalniji način.

Nalaz i mišljenje Instituta za medicinsko vještačenje, koji je urađen 19.11.2013. godine, kojim je potvrđena invalidnost, a koju su prethodno utvrdili srbijanski ljekari za haškog optuženika, Vojislava Šešelja potpisalo je troje ljakara institute za medicinsko vještačenje i to; Meliha Pozderac-Memija, Senada Hercegovac i Đenija Hadžiomerović, supruga Zijada Hadžiomerovića, direktora Instituta.

Želimo naglasiti činjenicu da su ljekari Instituta za medicnsko vještačenje, koji su na osnovu medicinske dokumentacije srbijanskih ljakara utvrdili i potpisali invalidnost za haškog optuženika, Vojislava Šešelja, u protekle dvije godine izveli iz prava ili su drastično smanjili prvobitno utvrđeni invaliditet za oko 200 ratnih vojnih invalida iz Srebreniceda, prvenstveno iz razloga što nisu priznavali medicinsku dokumentaciju ratnih ljekara iz Srebrenice.

Zijad_Hadziomerovic33

Neshvatljivo je za zdrav razum, da ljekari Instituta za medicinsko vještačenje uvažavaju i priznaju medicinsku dokumentaciju ljekara iz Srbije, za haškog optuženika Vojislava Šešelja, a da ne priznaju prepis nalaza i medicinske dokumentacije ljekara ratne bolnice iz Srebrenice, za ratne vojne invalide iz Srebrenice.

Također, želimo naglasiti činjenicu da je Ustavni sud Federacije BiH presudom, br. U8/13, od 01.10. 2013. godine („Sl. Novine FBiH“, br.95/2013) ocijenio neustavnim odredbe člana 43 i 45 Zakona o pravima branilaca i članova njihovih porodica, a koje se odnose na izvornu medicinsku dokumentaciju. Naime, izvornom medicinskom dokumentacijom se po mišljenju Ustavnog suda ima smatrati bilo kakav dokument kojim stranka dokazuje da je liječena u zdravstvenoj ustanovi, pa čak i izjava oridinirajučeg ljekara.

Pored pomenute presude Ustavnog suda FBiH doneseno je još mnogo presuda od strane Vrhovnog suda FBiH i kantonalnih sudova, u korist RVI-a iz Srebrenice, a kojima su utvrđene mnoge nepravilnosti i kršenja zakonskih propisa na štetu RVI-a, od strane Instituta za medicinsko vještačenje.

S obzirom na navedene činjenice očigledno je da su se ljekari instituata za medicinsko vještačenje i direktor te institucije izdigli iznad svih zakona i pravosudnih institucija u BiH i da za njih ne postoji pravna država.

Imajući u vidu pravno nasilje, torturu i terorisanje ratnih vojnih invalida iz Srebrenice koje u kontinuitetu, već nekoliko godina sprovodi Institut za medicinsko vještačenje, već duži period pokušavamo to zaustaviti.

Međutim, svi naši pokušaji na zaustavljanju egzekucije nad RVI-a iz Srebrenice ostali su bezuspješni, prvensveno zbog samovolje direktora instituta za medicinsko vještačenje i njegovih satelita koji su uzeli sebi za pravo da ignorišu čak i presude najviših pravosudnih institucija BiH, kada su u pitanju prava ratnih vojnih invalida iz Srebrenice

Indikativna je i poražavajuća činjenica da su ljekari Instituta za medicinsko vještačenje 2012. godine, smanjili, prvobitno utvrđeni ratni vojni invaliditet 2004. godine, sa 70% na 20%, Hakiji Husejnoviću iz Srebrenice koji je 12. Jula 1995. godine uspio preživjeti i pobjeći sa strijeljanja u Kravici kada su srpske snage strijeljale preko 1.000 zarobljenih Bošnjaka i kojem su, upavo Šešeljovi jataci 1993. godine ubili maloljetnu kčerku.

Isti ljekari instituta za medicinsko vještačenje su ratnom optuženiku Vojislavu Šešelju utvrdili i dali saglasnost na prvu kategoriju invalidnosti.

Za preživjele ratne vojne invalide iz Srebrenice, Institut za medicinsko vještačenje zdravstvenog stanja je najveće stratište, poslije jula 1995. godine, na kojem se tiho i kontinuirano vrši nastavak torure, terorisanje i egzekucija preživjelih žrtava genocida iz Srebrenice.

Danas, nakon 20 godina, glavni egzekutori, nad preživjelim Bošnjacima iz Srebrenice, su domaći izdajnici i ratni profiteri koji nisu osjetili i doživili ni djelić strahota kroz koje su prošle žrtve genocide iz Srebrenice.

Upravo ti domaći izdajnici, danas uživaju sve blagodati države BiH za koju smo se borili i za koju smo dali svoje zdravlje, dijelove tijela i preko 10.000 Bošnjaka iz Srebrenice.

Neshvatljivo je da direktor instituta za medicinsko vještačenje, Zijad Hadžimerović i njegova supruga zarađuju preko 10.000,00 KM, mjesečno ponižavajući i omalovažavajući prežeživjele RVI-e iz Srebrenice od kojih oduzimaju i ono malo inavalidnine koju su krvlju i djelovima tijela zaradili, a koja im je jako potrebna za nabavku lijekova i preživljavanje njihovih porodica.

S obzirom da je direktor Instituta za medicinsko vještačenje, Zijad Hadžiomerović istaknuti i visokopozicionirani član Stranke demokratke akcije od SDA zahtjevamo;

– Da predsjedništvo SDA pod hitno razriješi Zijada Hadžiomerovića sa pozicije direktora Instituta, – Da se na institut za medicinsko vještačenje, pod hitno angažuje neki od ratnih ljekara iz Srebrenice, – Da se pod hitno pokrenu i usvoje izmjene i dopune Zakona o pravima boraca i invalida u skladu sa

Presudom Ustavnog suda FBiH br. U8/13, od 01.10. 2013. godine („Sl. Novine FBiH“, br.95/2013) te da preživjele žrtve genocide – Ratni vojni invalidi 28. Divizije imaju poseban status prilikom medicinskog vještačenja i ocjene ratnog vojnog invaliditeta, s obzirom na sve strahote i torture koje su preživjeli u toku agresije, a posebno nakon okupacije Srebrenice, jula 1995. godine,

– Da se pod hitno ispravi nepravda prema RVI-ma iz Srebrenice kojima je Institut za medicinsko vještačenje, u prethodnom periodu drastično umanjio invalidnost ili su izvedeni iz prava zbog toga što nisu imali izvornu medicinsku dokumentaciju koja je unuštena prilikom okupacije Srebrenice, prenosi Saff.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime