SDA Kalesija se ograđuje od istupa Seada Džafića: Za povjereništvo u Kalesija Centar i Tojšići isključivi krivci predsjednici mjesnih ogranaka, Hasan Ramić i Nusret Bećirović

0
71

Kalesija – U utorak (2.februara 2016.) održana je press konferencija u prostorijama OO SDA Kalesija.

Na konferenciji je predstavljen MO SDA Mahmutovići, odnosno novoizabrani predsjednik Mr. Omer Zulić, a o aktuelnoj situaciji u stranci , aktivnostima u proteklom periodu, kao i zaključcima za zadnje sjednice Izvršnog odbora je govorio Halil Jahić, predsjendik OO SDA Kalesija.
O novitetima u stranci je govorio Miralem Huremović, koji je najavio i novu web stranicu SDA Kalesija. Također, govorio je i o reevidenciji članova SDA na području općine Kalesija.

Svakako da je najinteresenatnije bilo zvanično obraćanje OO SDA Kalesija, odnosno predsjednika, o uvođenju povjereništva u mjesne ogranka SDA u Kalesija Centrar i Tojšići. Jahić je rekao da u stranci nemaju ništa protiv ljudi u ovim mjesnim ograncima, nego da su isključivi krivci što je došlo do ovoga Hasan Ramić, predsjednik MO SDA Kalesija Centar, i Nusret Bećirović, predsjednik MO Tojšići. Oni su, prema riječima Jahića, bili “slobodni strijelci”, te u svojim aktivnostima nisu poštovali odluke i instrukcije iz stranke.
Sead Džafić, potpredsjednik SDA Kalesija, je nedavno najavio da želi biti kandidat stranke za načelnika ukoliko dobije povjerenje stranačkih organa, ali se predsjednik Jahić ogradio od ovih izjava.

— O nekoliko tema sa press konferencije OO SDA Kalesija NKP.ba će naknadno pisati.

Da li je uvođenje povjereništva grubo kršenje Statuta, će svakako biti posebna tema.
“Istupi” Sead Džafića, osim u medijima, nisu dokumentovani stranačkim aktima, niti aktima mjesnih ogranaka, pa su i same osude takvih “istupa” udar na slobodu mišljenja i govora!?
Omer Zulić, kojeg su u najavi press konferencije predstavili kao “potpredsjendika MO SDA Mahmutovići” (po Statutu ne postoji “potpredsjednik mjesnog ogranka) a na konferenciji ga predstavili kao predsjednika MO SDA Mahmutovići je direktor Arhiva TK. Magistar Omer Zulić kao državni službenik ne smije obnašati nikakvu funckiju u stranci, što je za razliku od “istupa” Seada Džafića, grubo kršenje zakona.
O (ne)radu Asocijacije mladih SDA Kalesija ćemo svakako pisati, a posebno zbog razloga što predsjednik Jahić ponosno naglašava njihove aktivnosti, o kojima u Kalesiji niko i ne zna.
Prije konferencije u julu nije održani niti jedan satsnaka AM SDA Kalesija, a nakon toga za neke sastanke nije bilo niti potrebnog kvoruma, što govori da su “aktivnosti” mladih SDA-ovaca isključivo dirigovane od “seniora”, ili bolje rečeno “veterana” kalesijske SDA.

Nezavnično saznajemo da su MO SDA Kalesija Centar i MO SDA Tojšići već planirali zajedničku press konferenciju na kojoj će javnosti iznijeti svoje stavove.

U nastavku onosimo Vam izvještaj sa press konnferencije OO SDA Kalesija…

Općinski odbor SDA Kalesija je imenovao povjernike u mjesnim ograncima Kalesija Centar i Tojšići. Umjesto Hasana Ramića imenovan je Ćazim Mujkić u MO SDA Kalesija Centar, dok je Nusreta Bećirovića u MO SDA Tojšići naslijedio Selmir Buljkić, saopštio je Halil Jahić, predsjednik SDA Kalesija. Jahić je dodao da se OO SDA Kalesija ograđuje od istupa Seada Džafića, potpredsjednika SDA, koji je u medijima iznosio kritike na račun općinskog načelnika Nedžada Džafića, a sebe samoinicijativno, bez znanja stranačkih organa, nominovao kao kandidata SDA za načelnika općine Kalesija, na predstojećim lokalnim izborima.

“Sead Džafić i svi ostali članovi će imati moju i stranačku podršku, samo ukoliko prođu organe stranke. Svi koji žele biti kandidati za određene pozicije moraju biti predloženi od mjesnih organizacija i ostalih stranačkih organa. Niko nema pravo sebe kandididovati bez znanja ostalih članova stranke. Prošlo je vrijeme kada su se kandidature za načelnika obavljale u “četiri” oka, a potom se takvi prijedlozi slali u Sarajevo, ja to neću dozvoliti”, kazao je Jahić.

Jahić: OO SDA Kalesija se ograđuje od istupa Seada Džafića, ali i od ispada predsjednika MO SDA Kalesija Centar i Tojšići
Jahić: OO SDA Kalesija se ograđuje od istupa Seada Džafića, ali i od ispada predsjednika MO SDA Kalesija Centar i Tojšići
Dodao je da je Sead Džafić, uz podršku Hasana Ramića, lobirao kod skoro svih predsjednika MO SDA u Kalesiji da ga predlože kao kandidata SDA za načelnika općine.

“Većina predsjednika lokalnih organizacija mi je potvrdila da ih je Sead Džafić zvao i tražio njihovu podršku u kandidaturi za načelnika. On je to radio bez znanja i saglasnosti organa SDA. S druge strane, Hasan Ramić je lobirajući za Džafića, samoinicijativno sazvao sastanak predsjednika MO Prnjavor, Dubnica, Kikači, Jajići, Gojčin”.., istakao je Jahić.

On napominje da to samo jedan od razloga zbog kojeg je Ramić smijenjen sa pozicije predsjednika ogranka, dodajući da je organizacija SDA Kalesija Centar imala katastrofalno loš rezultat na prijevremenim izborima za načelnika općine Kalesija.

Jahić smatra da je za razliku od Kalesije, u MO SDA Tojšići mnogo bolja situacija, ali da prvi čovjek ove organizacije nema političke mudrosti i ne poštuje stranačke organe.

“Nusret Bećirović je dobar čovjek i nesporna je njegova privrženost SDA, ali on ne poštuje izabrane stranačke organe i zato je smijenjen sa funkcije predsjednika u Tojšićima. Na sjednicama Općinskog odbora bio je svega desetak minuta i često je slao svoje zamjenike. Pokušao sam razgovarati s njim, ali ni to nije uspjelo”, govori Jahić.

Govoreći o dosadašnjem radu općinskog načelnika, Jahić je istakao da Nedžad Džafić uživa podršku SDA. Dodao je da je načelnik Džafić u prethodnim godinama bio „žrtva“ lošeg upravljanja strankom i općinom od strane „jednog čovjeka“, što se sve skupa reflektovalo na njegovo zdravstveno stanje.

“Nedžad Džafić je u proteklom periodu bio pod velikim pritiskom, jer je sve konce povlačio Rasim Omerović. Na kraju se to odrazilo na njegovo zdravstveno stanje, zbog čega se nisu uspjeli realizovati svi zacrtani projekti u općini Kalesija”, govori Jahić.

Potvrdio je navode opozicije da je za vrijeme odsustva načelnika Džafića često boravio u kabinetu načelnika općine Kalesija.

“Tačno je da sam u vrijeme, dok je Džafić bio na bolovanju, često boravio u zgradi općine Kalesija, jer sam sa Ismetom Mešićem, načelnikom po ovlaštenju, radio na pripremi određenih projekata za Kalesiju. Rezultat toga će biti vidljiv u narednom periodu, kada očekujemo da u Kalesiju dođe blizu 5 miliona maraka, što će se vidjeti na proljeće kada krene realizacija projekata”, navodi Jahić.

Što se tiče zapošljavanja po „stranačkoj liniji“ Jahić kaže da nikada nije vršio pritisak na direktore javnih preduzeća i ustanova da prime određene kandidate, ali priznaje da je dostavljao spiskove sa prijedlozima kandidata.

 

Konferenciji za medije OO SDA Kalesija još je prisustvovao i mr. Omer Zulić, direktor Arhiva TK-a i novi predsjednik MO SDA Mahmutovići, koji je istakao da je ovu dužnost preuzeo kako bi pomogao svojim komšijama da lakše i brže realizuju infrastrukturne projekte u ovom naselju.

Predstavnicima medija obratio se i Miralem Huremović, koji je iznio tehničke podatke u vezi sa procesom registracije i preregistracije članstva, navodeći da će se u narednom periodu svi oni koji i dalje žele biti članovi SDA morati registrovati. Huremović je dodao da je u posljednje vrijeme SDA pristupilo oko 300 novih članova.

Jahić: OO SDA Kalesija se ograđuje od istupa Seada Džafića, ali i od ispada predsjednika MO SDA Kalesija Centar i Tojšići

(nkp.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime