SDA: Inzko može otvoriti vrata izlasku iz političke krize u Mostaru

0
10

U posljednje vrijeme sve su učestalije najave da bi se visoki predstavnik Valentin Inzko ponovo mogao snažnije uključiti u politička zbivanja u Bosni i Hercegovini, te upotrijebiti i tzv. bonska ovlaštenja, navode u saopćenju iz SDA Mostar.

-Ukoliko je to zaista tako, smatramo da bi najbolje bilo da taj svoj novi “angažman”, zasnovan na još uvijek postojećim ovlaštenjima PIC-a, Inzko za početak iskoristi za popravljanje štete u Mostaru, obzirom da je Statut, koga je namentuo OHR, proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH – saopćili su.

To je, dodaju, proizvelo dugotrajnu političku krizu u Mostaru, iz koje se najbrže može izaći upravo proaktivnom ulogom OHR-a i samog visokog predstavnika, jer nema ništa logičnije od toga da visoki predstavnik popravi ranije odluke i time otvori vrata izlasku iz političke krize, u kojoj Mostar godinama tavori.

-Sami izbori nisu nikakva garancija da će sporni Statut biti izmijenjen, te bi se politička kriza u Mostaru mogla nastaviti unedogled, ukoliko odredbe spornog Statuta, nametnutog od strane OHR-a, ne budu na vrijeme izmijenjene. Uostalom, i sama organizacija izbora u Mostaru je u direktnoj vezi sa odredbama Statuta, prema čijem tekstu bi se izborni proces i trebao odvijati – dodaju iz SDA.

Zato smatraju dobrodošlom moguću snažniju uključenost OHR-a u pitanje Mostara, kako bi se konačno izašlo iz dugotrajne krize, a sve u interesu svih njegovih građana.

-Ukoliko bi Statut bio izmijenjen, to bi sigurni smo “otkočilo” i sve druge probleme u organizaciji izbornog procesa u Mostaru – saopćeno je.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime