SDA i SDP potvrdili: Postignut dogovor o kolaciji na području USK-a

0
4

kamber-625x415Krajina – Dojučerašnji politički protivnici ponovno su našli zajednički jezik. U SDA i SDP-u je potvrdjeno, postignut je dogovor o kolaciji medju najjačim političkim strankama u Kantonu.
U petak će se održati vanredna sjednica Skupštine USK. Sada je već jasno da je sazvana samo sa jednim ciljem –  potvrde postojanja nove kolacije stranaka SDA i SDP, a što za sobom nosi i  kadrovske promjene u  vrhu izvršne i zakonodavne vlasti USK.

Izvjesna je smjena aktuelnog predsjedavajućeg Skupštine USK, imenovanje njegovog nasljednika te nova rekonstrukcija Vlade USK. Ono što je takodjer poznato je da Hamdija Lipovača ostaje premijer Vlade USK.

Ulazak u koaliciju sa SDP-om,u SDA pravdaju potrebom za stabilizacijom Kantona nakon dvije godine konstantnih političkih potresa. Parlamentarnu većinu  SDA je pokušala postići sa drugim stranaka u Skupštini, ali nije imala podršku, tvrdi Sead Kadić. Vraćanje starim partnerima,na kraju se pokazalo jedinim rješenjem.

Aktuelni predsjedavajući Skupštine Farko Hodžić očekuje da će  ga u petak na vanrednoj sjednici Skupštine USK, nova koalicija smjeniti. I ne samo njega. Vladu bi trebali napustiti i ministri iz reda A-SDA,stranke koja bi i zvanično od petka trebala preći u opoziciju.

O imenima  novog predsjedavajućeg i ministara, novi-stari politički partneri ne žele govoriti.Tek su potvrdili  da će ove pozicije preuzeti kadrovi SDA.Nezvanično, nasljednik Farka Hodžića je  Nijaz Hušić, a ministri će  biti iz redova uposlenika  ministarstava. Ono oko čega nema dileme je da Hamdija Lipovača ostaje i dalje na čelu Vlade USK

Ukoliko se u petak izglasa njegova smjena, predsjedavajući Hodžić tvrdi „da draga srca odlazi“ te da oko toga neće praviti problem, ali će se ipak javiti prilikom  smjene ministara.

Do održavanja opći izbora u zemlji ostalo je nešto manje od pet mjeseci. Svjesni da nemaju  prostora za bilo kakave spektakularne najave promjena u kantonu, u SDA i SDP-u mogu tek obećati manje političkog cirkusa  u funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti.

(krajina.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime