SDA, DF i HDZ: Potpisan sporazum o formiranju vlasti u FBiH

0
15

komsic-covic-izetbegovic-fena-mainSarajevo  ̶  Stranka demokratske akcije (SDA), Demokratska fronta (DF) i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ), odnosno lideri ovih stranaka potpisali su sporazum o zajedničkom djelovanju u vlasti na svim nivoima, kao i ciljevima buduće vlasti.

Iako je Čović negirao da je bilo spornih dijelova sporazuma zbog kojih ga sinoć nije potpisao, saznajemo da mu je zapravo bio sporan dio koji se odnosi na “konstitutivnost i ravopravnost naroda”.

Iz prvobitnog dogovora koji su postigli HDZ i SDA u Mostaru bili su “izbačeni” Ostali iz dijela koji se tiče Ustavnih promjena i Izbornog zakona. Na instistiranje pregovaračkog tima DF-a u sporazum su vraćeni Ostali, saznaje Klix.ba.

“Prilikom donošenja ustavnih rješenja osigurati punu ustavnu i institucionalnu ravnopravnost Bošnjaka, Hrvata, i Srba, kao konstitutivnih naroda (zajedno sa Ostalima), i građana BiH-kako stoji u Ustavu BiH-Aneks lV na cijeloj teritoriji BiH.

U institucijama na svim nivoima osigurati njihovu zastupljenost u skladu sa ustavima. U prihvatljivom roku uskladiti Ustav BiH i lzborni zakon BiH sa presudom Evropskog suda za ljudska prava (Sejdić-Finci)”, stoji u dijelu sporazuma koji se odnosi na ovo.

Osnova potpisanog sporazuma “Programska načela stranaka i koalicija za uspostavljanje i djelovanje vlasti u Bosni i Hercegovini” čini onih deset tačaka koje su jučer dogovorene i prezentirane javnosti, a to su: Ustav i Izborni zakon, euroatlantske integracije, vladavina prava, ekonomskosocijalna reforma, infrastrukturni projekti, osiguranje ravnopravnosti naroda i građana i očuvanje nacionalnog identiteta, prava branitelja, održivi povratak, prevencija i otklanjanje elementarnih nepogoda i konkretne mjere, plan i rokovi realizacije.

Kako je već ranije istaknuto, stranke su opredijeljene da što prije formiraju vlast na svim nivoima, a kada je riječ o kantonima, to bi se moglo dogoditi u svih 10 kantona tokom naredne sedmice.

(Klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime