Schulz u Srbiji: Pomirenja nema bez sjećanja

0
13

BiH – Predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz stiže u srijedu u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini, nakon sastanka s premijerom i predsjednikom Srbije u Beogradu Aleksandrom Vučićem i Tomislavom Nikolićem.

Schulz je obraćajući se poslanicima na četvrtoj posebnoj sjednici Skupštine Srbije rekao da je Srbija ključna zemlja regije čija spremnost na kompromis nije ostala neprimijećena u Briselu i izrazio očekivanje da prva poglavlja mogu biti otvorena do kraja godine.

“Srbiji pripada ključna uloga u regiji, možete da gradite mostove, da utemeljite zajedničke vrijednosti”, rekao je Schulz.

Podsjetivši na krvavu historiju Evrope, Schulz je istakao da se svakodnevno svi trebamo suprotstavljati povratku starih demona mržnje, netolerancije i neprijateljstva.

Njemačka je nanijela ogromnu nesreću narodima Evrope, rekao je i dodao da ga kao njemačkog predsjednika EP-a duboko dirne čudo koje se dogodilo nakon Drugog svjetskog rata kada “pobjednici nisu ponizili Njemačku već su zakletom neprijatelju pružili ruku pomirenja”.

Priznanje Vučiću

Rat je završen 1945, a evropske zemlje omogućile su Nijemcima da se podignute glave vrate u demokratsku zajednicu naroda, rekao je Schulz, istakavši da je generacija osnivača evropske zajednice imala veliku hrabrost i dalekovidnost.

“Moramo pokušati sukobe rješavati konstruktivno i za pregovaračkim stolom. Svakog dana da se borimo za slobodu i demokratiju, ali i očuvanje sjećanja, jer pomirenja nema bez sjećanja. Pomirenja može biti samo kad se priznaju patnje”, rekao je on.

“Zato želim da u ovom domu odam priznanje premijeru Aleksandru Vučiću zato što je 11. jula učestvovao na memorijalnom skupu u Srebrenici”, rekao je Schulz.

“To što ga je otjerala bijesna gomila nas je duboko pogodilo i mi to osuđujemo”, istakao je Schulz i dodao da premijeru služi na čast to što ga taj incident nije omeo.

Schulz je izrazio zahvalnost Vladi Srbije na inicijativama i angažiranju s ciljem unapređenja stabilnosti u regiji.

U tom kontekstu je naveo da su razgovori s Prištinom teški, ali je dodao da odlučujući značaj ima način na koji se ophodimo prema rješavanju problema. Izrazio je nadu da će u dijalogu biti postignut napredak.

Ocijenio je i da su odnosi Srbije i Albanije postali dobra vijest za regiju.

“Evropski parlament se uvijek zalagao za evropsku perspektivu Zapadnog Balkana”, naglasio je Schulz i izrazio očekivanje da će do kraja godine biti otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije i EU-a.

Problemi migranata

Tek tada, rekao je, počinje veliki posao i ukazao na značaj slobodne medija i rada ombudsmana.

Prema njegovim riječima, poslanicima pripada važan zadatak u pregovorima koji će uskoro početi, jer oni raspravljaju o zakonima i usvajaju ih i treba da objasne zašto su reforme važne.

“Evropski parlament će vas u tome rado podržati. Nadam se da ćete na putu Srbije ka EU biti uspješni. Mi smo na strani onih koji susjedima pružaju ruku pomirenja.”

Govoreći o problemu migranata u Evropi, Schulz je naveo da je prilivom velikog broja izbjeglica “nesrazmjenrno veliki zadatak” za Srbiju i ocijenio neprihvatljivim podizanje ograde.

“Problemi se ne rješavaju tako što se od njih ograđujemo i podižemo zidove, to je u suprotnosti s evropskim duhom”, rekao je Schulz.

“Srbija je velika zemlja, ima veliku tradiciju i historiju, Srbija je ponosna ali je prije svega sastavni dio Evrope i zbog toga ova zemlja pripada narodima u demokratskoj zajednici država Evrope”, zaključio je Schulz.

Nakon Beograda, Shulz ide u sarajevo gdje će se prvo sastati s članovima kolegija Zastupničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Programom posjete predviđen je i sastanak s članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine te u četvrtak, 16. jula, s predsjedavajućim Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem i ministrom vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igorom Crnadkom.

Izvor: AgencijeBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime