Schulz: Evropskoj uniji prijeti raspad

1
5

Zapad – Čini se da je ugrožena i evropska šengenska zona, jer neke države ponovo uvode granične kontrole.

Evropskoj uniji prijeti opasnost od raspada i njene pristalice moraju se boriti da je održe, rekao je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz u intervjuu za njemački list Die Welt objavljenom u utorak.

Dodao je i da postoje snage koje se trude da podijele Uniju.

Odgovarajući na nedavno upozorenje Jeana Asselborna, luksemburškog ministra vanjskih poslova, da bi se EU mogla raspasti, Schulz je istakao: „Niko ne može reći hoće li EU postojati za deset godina. Želimo li to, moramo se snažno boriti.“

Nije precizirao šta tačno prijeti Uniji, ali najveći dio intervjua je posvećen krizi s izbjeglicama koja je ove godine pogodila Evropu, njeno jedinstvo i toleranciju.

Schulz je rekao da EU nije bez alternativa i kako bi „naravno mogla biti ukinuta“, ali je dodao da druge opcije uključuju Evropu u kojoj prevladavaju nacionalizam, granice i zidovi.

„To bi moglo biti katastrofalno, jer takva Evropa ponovo bi vodila naš kontinent u katastrofu“, zaključio je.

Ugrožena šengenska zona

Duboke su razlike u stavovima u EU kada je riječ o izbjegličkoj krizi, pogotovo između onih njemačke kancelarke Angele Merkel, koja vodi u naporima da se preuzme više Sirijaca, i čelnika bivših komunističkih država, koji se protive shemama EU-a za raspodjelu tražilaca azila.

Čini se da je ugrožena i evropska šengenska zona, jer neke države ponovo uvode granične kontrole.

Prošli četvrtak Grčka je zatražila od Evrope pomoć u osiguranju granica i skrbi za veliki broj izbjeglica, čime je pokušala ublažiti prijetnje o isključenju iz Schengena ne uspije li uspostaviti kontrolu.

Schulz je rekao da se nijedna država ne može samostalno nositi s izazovima poput migracije, dodajući da je to moguće jedino zajednički, kao Unija.

Izvor: Agencije

Source: Islamski svijetBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Za to može da zahvali isključivo “savezniku” preko Atlantika. Nek joj je sa srećom sa njime, do poslednjeg daha, nadam se ipak njegovog.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime