SCC i Alta kažnjeni sa 3.500 KM zbog nepoštivanja mjera tokom Black Friday kupovine

0
6
Kako su pojasnili iz KUIP-a, u SCC-u je zabilježeno najmanje poštivanje mjera. Zbog utvrđenih nedostataka, odnosno prekobrojnosti posjetitelja, posebno u prizemlju zgrade, ali i nepoštvanja propisane fizičke distance, pravna i odgovorna osoba će biti kažnjena s gore navedenim novčanim iznosom.

“U momentu nadzora, koji i dalje traje, postupajući inspektor je u redovima ispred trgovina u prizemlju Centra evidentirao prisustvo oko 100 osoba, koje nisu poštovale propisanu fizičku distancu. Trgovine pred kojima su formirani redovi, ograničile su broj ulazaka, čime su se formirali redovi u prostoru Centra, gdje je prema posljednjoj Naredbi Kriznog štaba KS svako okupljanje strogo zabranjeno. S ciljem uspostavljanja higijensko-epidemioloških mjera inspektor je odmah naredio zatvaranje svih ulaza u centar, izuzev glavnog, a na teren su, s obzirom na redove koji su formirani i ispred glavnog ulaza, izašli i pripadnici MUP- a KS”, kazala je Vildana Brdarić, glasnogovornica KUIP-a.

Dugi red unutar SCC-a, Foto: KUIP<br />
Dugi red unutar SCC-a, Foto: KUIP

Kako je navela sve aktivnosti inspekcija danas su bile usmjerene upravo na praćenje poštivanja navedenih mjera u tržnim centrima. Dodala je da je kantonalno sanitarni inspektor i dalje u SCC-u gdje nastavlja prati uspostavljanje mjera, ali i kontrole u pojedinačnim trgovinama koje su organizovale popuste.

“Podsjećamo da je prema posljednjoj Naredbi Kriznog štaba KS trgovinama dozvoljena jedna osoba na 10 metara kvadratnih prostora, s tim da ta brojka, bez obzira na kvadraturu prostara, ne može biti veća od 30 prisutnih, što ne uključuje uposlene osobe. Subjekti su dužni obezbijediti praćenje broja osoba u objektu, kao i ulazak i izlazak iz objekta, a u manjim objektima osigurati pojedinačne ulaske. Da bi se onemogućilo zadržavanje posjetilaca u hodnicima tržnih centara, po naredbi se trebaju ukloniti sva mjesta za sjedenje i boravak”, navela je.

Naglasila je da će inspekcija i dalje pratiti poštivanje higijensko-epideioloških mjera radi čijeg je nepoštivanja do sada izdala 421 prekršajni nalog u iznosu od 725.245 KM, te 11009 rješenja kojima su naređene korektivne mjere.

Izvor: klix.ba


Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime