SBK: Zločinci žele ukloniti tragovi zločina

0
21

indexSarajevo, Višegrad – Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a najoštrije protestuje protiv kontinuiranog nasrtaja na emocije, dostojanstvo i bezbijednost porodica žrtava genocida u Višegradu.

Uprkos apelu, sa različitih strana, da se prekine sa anticivilizacijskom praksom skrnavljenja mjesta gdje su počinjeni ratni zločini nad Bošnjacima, općinski urbanističko – građevinski inspektor u Višegradu donio je nalog o izvršenju, po kojem bi 24. decembra trebalo biti  porušena nedavno obnovljena kuća Sumbule Zebe u Pionirskoj ulici.

U ovom je objektu 14. juna 1992. godine zapaljeno više od 70 civila bošnjačke nacionalnosti. Obnova kuće, na kojoj su pored vlasnika radili i ostali povratnici, itekako je važna  za porodice žrtava koji podrum kuće smatraju mezarom svojih najdražih.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a je i ranije obavještavao javnost i protestirao kod nadležnih organa zbog opstrukcija koje su se dešavale od početka obnove kuće. Čak je bilo i verbalnih napada na opunomoćenicu vlasnice objekta i predsjednicu Udruženja „Žena – Žrtva rata“, Bakiru Hasečić.

Nakon što je općinska inspekcija donijela rješenje o rušenju tek obnovljenog objekta, kazali smo da ove opstrukcije dolaze kao rezultat politike vlasti u manjem bosanskom entitetu,  što se potvrdilo onda kada je uložena  žalba Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, koja je odbijena.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a smatra dobrim signalom posjetu predstavnika OHR-a, Ambasade SAD-a i OSCE-a kući u Pionirskoj ulici, koji su se potom susreli i sa predstavnicima lokalnih vlasti. Od njih tražimo da iskoriste svoj autoritet kako bi spriječili sprovođenje u djelo ove skandalozne i opasne odluke, koja bi za posljedicu imala ponovno oživljavanje strašnih sjećanja na genocid.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a daje bezrezervnu podršku Medžlisu Islamske Zajednice u Višegradu, kao  i njenom predsjedniku Bilalu Memiševiću, u pravednoj borbi očuvanja sjećanja na žrtve višegradskog genocida i njihova stratišta.

Oštro osuđujemo i pokušaj nasrtaja vlasti u Višegradu na mezarje „Stražište“, te pokušaj uklanjanja riječi genocid sa spomen obilježja šehidima Višegrada.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a smatra da su aktivnosti u vezi sa izgradnjom „Andrić-grada“ usko povezane sa ovim nečasnim aktivnostima, a obzirom da ideološka osnova ovakvih projekata „ima smisla“ samo kada se do kraja uklone tragovi zločina nadahnuti „Gorskim vijencem“, navodi se u Saopćenju.

(SBK)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime