SBK: Prošlo je vrijeme označavanja granica Bosne i Hercegovine postavljanjem krsta

0
0

indeksirajSarajevo  –  Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa najoštrije osuđuje provokaciju i zloupotrebu vjerskih simbola u cilju uznemiravanja građana Sarajeva, širenje netrpeljivosti, kao i pokušaj rušenja imidža Sarajeva kao grada heroja i suštinske multikulturalnosti.

 Naime, na mjestu Zlatište, iznad Sarajeva osvanuo je krst, za koga organizatori postavljanja, i naručioci tvrde da predstavlja izraz poštovanja prema žrtvama koje su, navodno, stradale u Sarajevu, „od strane Bošnjaka“, tokom trogodišnje opsade Sarajeva i agresije na Bosnu.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a smatra da je krst na Zlatištu krst inata i provokacije, a ne krst slobode i časti za srpski, pravoslavni narod. Oni koji su krst postavili na uzvisinu iznad Sarajeva svakako nisu na visini ljudske časti i morala.

Sarajevo je u agresiji na državu Bosnu i Hercegovinu predstavljao grad logor koji je bio pod najdužom opsadom agresora u historiji čovječanstva. U tom logoru u kojem je vladala nestašica osnovnih sredstava za život (voda, hrana, lijekovi) nalazilo se nekoliko stotina hiljada građana pod okupacijom agresora.

Tokom okupacije je ubijeno hiljade građana Sarajeva od toga oko 2000 djece.

Oni koji žele da ponovo kroje granice države Bosne i Hercegovine moraju shvatiti da navedeni krst nikada neće označavati granicu Bosne i Hercegovine tzv. granicu Republike Srpske i države Bosne i Hercegovine, jer je Bosna i Hercegovina međunarodno priznata država sa svojim unutarnjim i međunarodnim subjektivitetom, a entiteti predstavljaju tvorevine bez pravnog kontinuiteta.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid poziva građane Sarajeva, bez obzira na vjeru i naciju, koji su zajedno sa svojim gradom preživjeli opsadu, strahujući od granata sa Zlatišta, da ostanu suzdržani, bez teških riječi i komentara, dostojanstveni kakvi su bili i u ratu, ali i da iskažu ono što im je u duši kako bi oni koji su postavili krst na Zlatištu znali da jedan tako neodgovoran i bezosjećajan čin građanima nanosi duševnu bol, te da pošalju poruku onima koji misle da svoju sreću, slavu i slobodu mogu graditi na boli drugih.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa poziva nadležne institucije države Bosne i Hercegovine, upravu grada Sarajeva, da se ukloni navedeni krst na Zlatištu i da više nikada i nikome ne dozvole zloupotrebu vjerskih simbola u cilju izazivanja provokacija i vjerske netrpeljivosti.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid

Svjetskog bošnjačkog kongresaBosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime