SBK poziva visokog predstavnika Valentina Inzka da zaustavi anarhiju Vlade RS

0
6

download10-300x161Sarajevo – Povodom Odluke Vlade Republike Srpskeo vršenju provjere tačnosti i istinitosti podataka priloškom prijave prebivališta na teritoriji RS-a, Svjetski bošnjački kongres je izdao Saopćenje.

Svjetski  bošnjački kongres najoštrije osuđuje aktuelnu Odluku Vlade Republike Srpske koja se tiče prijave i odjave prebivališta građana na teritoriji RS-a.

Ovo je još jedan napad na ustavni poredak Bosne i Hercegovine u  kojem manji bh. enitet prisvaja nadležnosti države Bosne i Hercegovine, u uvjetima gdje je isti entitet izgrađen na genocidu i protjerivanju nesrpskog stanovništva.

U Aneksu 7 , Sporazumom o izbjeglicama i prognanicima koji uređuje prava istih, u članu 1 decidno normira: „Sve izbjeglice i progranici imaju pravo slobodno se vratiti u svoje domove. Imaju pravo na povrat imovine koje su lišeni tijekom neprijateljstava od 1991. godine i na naknadu imovine koja se ne može vratiti. Što raniji povratak izbjeglica i prognanika važan je cilj rješavanja sukoba u Bosni i Hercegovini. Strane potvrđuju da će prihvatiti povratak osoba koje su napustile njihov teritorij uključujući i one koje su dobile privremenu zaštitu trećih zemalja.“

Istim Sporazumom definira se uklanjanje svih administrativnih propisa koji mogu dovesti do diskriminacije i ugrožavanja prava prognanika.

Odluka Vlade RS-a je nastavak psihološkog genocida nad Bošnjacima koji nemaju osnovna ljudska prava a to je pravo na život, imovinu i prebivalište.

Svjetski bošnjački kongres poziva političke predstavnike, izričito visokog predstavnika EU u Bosni i Hercegovini Valentina Inzka da zaustave anarhiju Vlade RS stavljajući Odluku van snage, navedeno je u Saopćenju  Svjetskog bošnjačkog kongresa.

(Bosna PRESS)

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime