Sbk oštro osuđuje ukidanje pravosnažne presude protiv deset osuđenih za ratne zločine i genocid u Srebrenici

0
19

Ustavni_sud_bih5Sarajevo – Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa oštro osuđuje Odluku Ustavnog suda BiH koji je odlučujući o apelacijama, a pozivajući se na odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju “Maktouf i Damjanović protiv BiH”, ukinuo pravosnažne presude protiv deset osuđenih za ratne zločine i genocid u Srebrenici.

U skladu sa tim, predsjednica Pododbora za ljudska prava SBK-a, Munira Subašić, kazala je: “Mnoge druge žene koje su bile svjedoci na suđenjima za genocid i ratne zločine pogotovo zaštićene svjedokinje, zvale su me i jedna mi je rekla da je spakovala kofere i da danas napušta Srebrenicu. Ovo je novo etničko čišćenje. Ono malo ljudi što se vratilo nemaju sigurnosti. Puštanjem na slobodu osuđenika za ratne zločine i genocid narušena je sigurnost žrtava genocida, pogotovo onih žrtava koje su svjedočile i u procesima protiv njih. Ne mogu da vjerujem da su zločince pustili na slobodu. Jako mi je teško. Dvije noći nisam spavala. Poručujem sudijama koji su donijelu takvu odluku da se stide i neka znaju da će od nas žrtava napraviti duple žrtve i neka znaju da im nećemo halaliti. Mi nismo sigurne, mi smo ponižene“.

Predsjednica Pododbora za ljudska prava SBK-a, Munira Subašić će se po ovom pitanju i pismeno obratiti Sudu u Strazburu, te će tražiti zaštitu za žrtve, a od Suda BiH će tražiti da zaustave puštanje zločinaca.

„Ponovno su nas napravili žrtvama. Prvo smo bili žrtve 1995. godine, a sada smo žrtve ovog pravnog sistema Ustavnog suda BiH.” — kazala je Subašić.

Na slobodu su odlukom Suda BiH pušteni Slobodan Jakovljević (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Aleksandar Radovanović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Branislav Medan (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Brano Džinić (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 32 godine za krivično djelo genocid), Milenko Trifunović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 33 godine za krivično djelo genocid), Petar Mitrović (osuđen na kaznu dugotrajnog zatvora u trajanju od 28 godina za krivično djelo genocid), Nikola Andrun (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 18 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva) i Milorad Savić (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 21 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva).

Također, oslobođeni su i Mirko (Špire) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 14 godina za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva), kao i Mirko (Mile) Pekez (osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 29 godina za krivično djelo rati zločin protiv civilnog stanovništva).

Oslobađanje osuđenih ratnih zločinaca je posljedica presude Evropskog suda za ljudska prava (ECHR) u Strazburu koji je 18. jula ove godine donio odluku u slučaju “Maktouf i Damjanović protiv BiH”, u kojoj navodi da Sud BiH nije smio retroaktivno primijeniti Krivični zakon iz 2003. godine u dva predmeta ratnih zločina, odnosno da je morao biti primijenjen Krivični zakon bivše SFRJ iz 1976. godine koji je važio u vrijeme izvršenja krivičnih djela.

U Skelanima i na Dobraku, mjestu masovnog stradanja i pokolja u općini Srebrenici, u organizaciji predsjedavajućeg Skupštine Općine Srebrenica Radomira Pavlovića i uz korištenje općinskih resursa i sredstava organiziran masovni doček jednom od osuđenih zločinaca za genocid iz Skelana, piše u saopćenju Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid Svjetskog bošnjačkog kongresa.

 

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime