SBK ogorčen islamofobičnim napadom Helsinškog komiteta u BiH na dr. Cerića i mr. Alispahića

0
20

alispahicceric99Sarajevo – Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a izražava svoje ogorčenje povodom tendecioznog, zlonamjernog i islamofobičnog napada predstavnika Helsinškog komiteta u BiH na autoritet predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa, reisu-l-ulemu emeritusa dr. Mustafu ef. Cerića i člana Odbora za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a, istaknutog novinara i publicistu mr. Fatmira Alispahića.

Naime, ova organizacija koja bi trebalo da se bavi humanim društvenim djelatnostima, ne prvi put, na najgori način vrijeđa bošnjačke autoritete, iznoseći neistine na kojima bi im pozavidio sam Gebels.

Upotrebljavajući kvalifikacije “fašizam i rasizam“, optužujući druge da, kako kažu, “truju medijski prostor u BiH“, ova tzv. organizacija za zaštitu ljudskih prava pretvorila se u zaštitu svih onih koji misle da mogu blatiti Islam i Muslimane. Posebno su ažurni u odbrani pojedinih „Muslimana“ koji svojim ponašanjem očigledno žale što nisu „pošli stopama Emira Kusturice“.

U nastupu agresivne hipokrizije ova organizacija, politikom dvostrukih aršina, slobodom govora smatra najprimitivnije vrijeđanje muslimanskih i bošnjačkih tradicionalnih vrijednosti, a kritiku omalovažavanja vjere tretiraju kao „fašizam“!?

U zanosu islamofobije i bošnjakofobije histerično „odbacuju“ ono što je konstitutivni element bošnjačkog identiteta, antifašizam, po čemu su prepoznati u svijetu, kao jedini narod koji nema niti je ikada imao svoje fašističke organizacije.

Predstavnici Helsinškog komiteta brane kvazinaučnu i kvazivjersku interpretaciju Islam, njihove štićenice Amile Kahrović, a koliko do jučer im je smetala i vjeronauka i mahrama.

Vera Jovanović, predsjednica Helsinškog komiteta za ljudska prava u Bosni i Hercegovini, od ranije je poznata po skandaloznim izjavama o  pravu muslimanki da nose hidžab na radnim mjestima u državnim institucijama. Jovanović je, između ostalog, govorila da ” manifestovanje samo jedne vrste vjerskih osjećanja, može izazvati nelagodu kod ovih drugih.Hidžabtreba da bude iza četiri zida!“

Ona je ranije iznosila niz uvredljivih navoda na račun vjeronauke u školama i na račun dr. Mustafe ef. Cerića, dok je obnašao funkciju Reisu-l-uleme, dozvoljavajući sebi da tumači šta je stav Reisu-l- uleme, a šta “ostatka Islamske zajednice”.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocide SBK-a podsjeća javnost da Helsinški komitet zaljudska prava u BiH niti jednom svojom rečenicom nije stao u odbrani prava bošnjačkih učenika iz Konjević Polja i drugih mjesta koji se bore za odbranu svogi identiteta, a da ne spominjemo “koliko su branili pravo Fatmira Alispahića da magistrira na Sarajevskom univerzitetu”, što dovoljno govori koliko ovu organizaciju interesiraju prava onih društvenih kategorija koje im nisu ”ciljna grupa”, ili nisu u mogućnosti ili ne žele platiti “njihovu zaštitu”.

Odbor za ljudska prava, prava žrtava rata i genocid SBK-a poziva Međunarodni helsinški odbor za ljudska prava sa sjedištem u Beču da osudi islamofobično ponašanje svoje ispostave u Sarajevu, jer oni svojim kontinuiranim napadima na Islam i Muslimane nanose nesagledive posljedice reputaciji ove ozbiljne internacionalne organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Gospođa Jovanović bi se trebala ugledati na svijetli primjer gospođe Sonje Biserko, predsjednice Helsinškog komiteta u Srbiji, koja dugi niz godina, bez obzira na stalne prijetnje i šikaniranja, ostaje dosljedna borbi za ljudska prava svih ljudi bez obzira na različitost.

Bošnjaci su preživjeli genocid koji je nad njima izvršen samo iz jednog razloga, što su Muslimani! S toga im niko nema pravo „objašnjavati“ kakav je to Islam koji je prihvatljiv u „savremenom trenutku“. Posebno to nemaju oni pojedinci koji„borbu za zaštitu ljudskih prava“ koriste kao izgovor za ličnu samopromociju, kao i za promoviranje onih ideja koje su stajale po strani dok se nad bošnjačkim narodom vršio najstrašniji zločin nakon Holokausta, ma iza koje plemenite misije se krili, navodi se u Saoopćenju.

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime