SBK, IBD, BBKD organizirali manifestaciju Omladine sa Balkana u Turskoj

0
33

MEDIJI7Turska, Sarajevo  –  Svjetski bošnjački kongres (SBK), udruženje Bošnjaka Izmira (İzmirli Boşnaklar Derneği – IBD), udruženje žena Bursa Balkan (Bursa Balkan Kadınlar Derneği – BBKD) su povodom 19. maja – praznika omladine i sporta, organizirali prvu manifestaciju Omladine sa Balkana u Izmiru, Bursi i Istanbulu.

Učesnici manifestacije su članice Svjetskog bošnjačkog kongresa na čelu sa sekretarem Odbora za medije i promociju SBK, Almedinom Zukorlić, KUD „Bulbul“ iz Sarajeva – predsjednik Sabahudin Kačar, KUD “Stari grad Jajce” – predsjednica Amra Škiljan, KUD “Slovo o Žepču” – predsjednica Zemira Mujičić kao i učenici OŠ “Kovači” iz Zavidovića – direktor Midhat Mujanović.

IMG_4595Nakon dolaska u Izmir, prvi dan programa 17. maj 2015. (nedjelja) obuhvatio je sadnju šume ¨Bošnjaci svijeta za mir na Balkanu¨ u ime mira i prijateljstva Republike Turske i Bosne i Hercegovine, u naselju İzmir Uzundere TOKİ. Drugog dana posjete, upriličen je prijem gostiju kod guvernera Izmira gosp. Mustafe Topraka. Tom prilikom, guverner Toprak je izrazio zadovoljstvo povodom navedene posjete, a u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa, sekretar Odbora za medije i promociju SBK Almedina Zukorlić je uručila cvijet „Sjećanje“ uz pojašnjenje o njegovoj simbolici koja čuva od zaborava stradanje bošnjačkog naroda.

IMG_5907

19. maja 2015., u organizaciji guvernerstva Izmira, povodom 19. maja – Dana omladine i sporta, gosti iz Bosne i Hercegovine su kao jedina međunarodna ekipa sudjelovali u najvećem programu koji se organizira u R. Turskoj.

IMG_6034

Istog dana, na prvoj manifestaciji Omladine sa Balkana, u općini Bornova, kulturna-umjetnička društva su se performansima predstavili prisutnima, a nakon toga je uslijedilo obraćanje narodne poslanice Nesrin Ulema koja je izrazila nadu da će zasađena stabla u ime mira i prijateljstva dati plodove kao što će se povećati mir i prijateljstvo među narodima na Balkanu.

“Bol koju ste vi u Bosni i Hercegovini doživjeli je i naša bol. Mi smo bili i uvijek ćemo biti uz vas” – kazala je Ulema.

U ime Svjetskog bošnjačkog kongresa, riječi zahvalnosti na pozivu i gostoprimstvu kao i selam predsjednika Svjetskog bošnjačkog kongresa reisu-l-uleme emeritusa dr. Mustafe Cerića uputila je Almedina Zukorlić u svom obraćanju. “Manifestacija u Turskoj je prilika da Bošnjake posjetimo, upoznamo ih, uspostavimo trajne veze sa njima ali i sa ovdašnjim stanovništvom. Posebnu radost nam čini mogućnost komunikacije na bosanskome jeziku, jeziku Bošnjaka kao osnovnog znaka prepoznavanja Bošnjaka ma gdje bili. Nadamo se da će u budućnosti biti više ovakvih projekata u cilju promocije bošnjačkog nacionalnog identiteta, čuvanja i njegovanja bosanskog jezika, te bošnjačke kulture i tradicije.”

Dvosatni program je započet izvođenjem pjesme na turskom jeziku učenice OŠ “Kovači” a sadržavao je i predstavljanje narodnih igara folklornih društava iz Bosne i Hercegovine.

IMG_6440U srijedu, 20. maja 2015., upriličena je posjeta pomoćniku za balkanska pitanja u gradu Bursa a potom i obilazak kulturno-historijskih znamenitosti u tom gradu. Na manifestaciji balkanske omladine u Bursi, u Kulturnom Centru Tayyare, 21. maja 2015. (četvrtak) prisutnima su se obratili pomoćnik gradonačelnika Burse Abdülkadir Karlık i predsjednik općine Mustafa Kemalpaşa.

MEDIJI13U svom obraćanju, istakli su da je Bosna i Hercegovina emanet Turskoj od “kralja znanja i nauke”, prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine rahm. Alije Izetbegovića te da će Turska kao i dosad u tom pravcu djelovati prema državi Bosni i Hercegovini.

Nakon toga prisutnima se obratila Almedina Zukorlić u ime Svjetskog bošnjačkog kongresa izrazivši zahvalnost predsjedniku udruženja Bošnjaka Izmira gosp. Hamzi Yavuzu, predsjednici udruženja žena Busra Balkan gđi. Hayriyi Kosova, kao i svim učesnicima koju su doprinijeli da projekat prve višednevne manifestacije Omladine sa Balkana bude uspješno realiziran.

mediji15Posebna pažnja posvećena je prošlosti bošnjačkog naroda, u cilju podsjećanja i čuvanja od zaborava na genocid počinjen u Bosni i Hercegovini i opomene za Bošnjake.

“Želimo da naša budućnost bude obojena prijateljstvom, razumijevanjem, mirom i partnerstvom sa drugim narodima, uz očuvanje jedinstva Bošnjaka koje predstavlja i cilj Svjetskog bošnjačkog kongresa.” – kazala je Zukorlić.

Naredni dan, Bošnjaci iz Bosne i Hercegovine imali su jednodnevni obilazak Istanbula i njegovih kulturno-historijskih znamenitosti nakon čega je svečano završena prva manifestacije Omladine sa Balkana, navedeno je u Saopćenju informativne službe.Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime