SBB, SDP i SBiH traže vanrednu sjednicu OV Travnik

0
4

kaniza-arnautovic-fazlicTravnik – Klubovi vijećnika SBB-a, SDP-a i SBiH u Općinskom vijeću Travnik u više navrata pokušavali su na dnevni red jedne od sjednica uvrstiti tačku o stanju snabdijevanja toplotnom energijom gradskog područja od strane Unis-enegretike. Tako su na posljednjem kolegiju dobili čvrsto obećanje da će se ova tačka naći na dnevnom redu slijedeće sjednice, što se opet nije desilo.

 

Tako je jedanaest vijećnika iz ove tri stranke zatražilo sazivanje vanredne sjednice i tim povodom izdali su zajedničko saopćenje za javnost koje su prezentirali predsjednici klubova Mustafa Fazlić (SBB), Admir Arnautović (SDP) i Haris Kaniža (SBiH).

U saopćenju se navodi kako se traži održavanje sjednice u okviru koje bi se razgovaralo o problemima daljinskog grijanja grada Travnika. Osnovni problem sa kojim se suočavaju građani je, pored izuzetno visoke cijene grijanja, i samovolja isporučioca toplotne energije, koji je u nekoliko navrata mjenjao uslove isporuke bez saglasnosti Općinskog vijeća iako su to obavezni u skladu sa Zakonom o komunalnim djelatnostima. Sve ovo desilo se uz prešutnu podršku nadležnih službi Općine.

“Naše inicijative rezultirale su time da je u okviru priprema za prošlu sjednicu vijeća dogovoreno da se za narednu sjednicu uvrste i tri tačke dnevnog reda koje su predložile opozicione stranke, a koje se odnose na izmjene i dopune odluka koje je donijelo Vijeće. Ove odluke direktno zadiru u neka od osnovnih prava građana, te prava Općine na kreiranje komunalne politike. Međutim i pored dogovora vladajuća koalicija SDA-HDZ nije htjela da uvrsti ove tačke u dnevni red naredne sjednice koja će biti održana u ponedeljak 30. decembra 2013.godine, čime su nastavile s politikom direktnog ugrožavanja prava građana na izbor načina na koji će se zagrijavati u vlastitim stanovima ili poslovnim prostorima. Nadalje nastavili su sa svjesnim kršenjem nekoliko zakona BiH na šta je u više navrata jasno upozoravao i Normativno-pravni odbor Općinskog vijeća”, navodi se u sopćenju tri stranke.

Također, pojašnjeni su i razlozi za sazivanje vanredne sjednice OV Travnik.

“Imajući u vidu da je preko 700 građana koji ne koriste toplotnu energiju u gradu tuženo po osnovu indirektnog zagrijavanja stanova, čime se direktno krši Zakon o zaštiti potrošača BiH, ove tri političke stranke bile su primorane podnijeti zahtjev za sazivanje vanredne sjednice na kojoj će biti predložene izmjene spornih odluka isključivo sa ciljem zaštite građana i imovine općine. SDP, SBB i SBiH će i dalje nastaviti sa zastupanjem interesa građana i istrajati u namjeri da isporuku toplotne energije u gradu dovedu u zakonske okvire na zadovoljstvo građana, privrednih subjekata i isporučioca toplotne energije”, kaže se u zajedničkom saopćenju.

(avaz.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime