SBB napustio sjednicu, poslanicima se obratili Kurteš i Lukač

0
6

607_20140225205134_pdpfbih_25_214Sarajevo – Poslanici SBB-a BiH napustili su današnju vanrednu sjednicu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH jer nije usvojen njihov zahtjev za dopunu dnevnog reda ovog zasjedanja, posvećenog sigurnosnoj situaciji u Federaciji povodom protesta građana. Parlamentarcima su se obratili ministar MUP-a Federacije Predrag Kurteš i prvi čovjek FUP-a Dragan Lukač. Ova vanredna sjednica bit će nastavljena sutra, za kada, na osnovu cjelodnevne rasprave, treba pripremiti zaključke i predložiti ih Domu na glasanje. 

Predsjednik Kluba SBB-a Mirsad Đonlagić je najavio da SBB neće učestvovati ne samo na današnjoj sjednici nego i dalje u radu Parlamenta, sve dok na dnevni red ne dođu njihove tražene tačke: prijedlog za ostavku aktuelne Federalne vlade, kao i to da predsjednik FBiH Živko Budimir “koji je dosad amnestirao mnogo osuđenika”, amnestira i protestnike, izuzev onih za koje se utvrdi da su lično rušili i palili imovinu.

Po izlasku poslanika SBB-a, sjednica je nastavljena, a kada su napuštali skupštinsku salu, Irfan Ajanović iz Stranke demokratske akcije je dobacio iz klupe: “Poselamite Fahru”, aludirajući na predsjednika SBB-a BiH Fahrudina Radončića.

Klub poslanika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine izjasnio se povodom zahtjeva SBB-a da bi podnošenje ostavke Federalne vlade značilo rušenje institucija izvršne vlasti Federacije.

“Klub SDP-a daje podršku federalnom premijeru Nerminu Nikšiću i ova vlada će otići kad se u skladu s Ustavom i zakonskim propisima imenuje nova vlada”, rekao je, između ostalog, šef Kluba SDP-a Jasenko Selimović.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš podnio je u dosadašnjem toku sjednice poslanicima informaciju o sigurnosnom stanju u Federaciji, s posebnim osvrtom na proteste građana od 5. do 20. februara, kako je navedeno.

Kurteš: Nasilje ne može i ne smije imati opravdani motiv

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao je da apsolutno podržava pravo građana da protestima iskažu nezadovoljstvo, navodeći da “nasilje ne može i ne smije imati opravdani motiv”.

Pri tome se, kako kaže, želio  osvrnuti na „dva izuzetno važna pitanja“, koja smatra da moraju biti raspravljena i riješena u najkraćem objektivno mogućem vremenu uz puni konsenzus kako političkih subjekata, tako i najšire javnosti u Federaciji BiH.

“U vrijeme održavanja protesta posebno onih od 7. februara ispoljen je nedopustivo visoki stepen nasilja koje je karakterizirala izuzetna agresivnost jednog broja demonstranata u odnosu na policiju, kao i institucije koje su bile meta napada”, ističe Kurteš koji je podnio poslanicima informaciju o sigurnosnom stanju u Federaciji BiH, s posebnim osvrtom na proteste građana od 5. do 20. februara.

Mišljenja je da demonstracije nisu bile spontane, nego planski pripremljene, usmjerene i vođene, s obzirom na sinhronizovanost napada u više gradova u smislu njihovog otpočinjanja, načina vođenja, kao i odabira meta te korištenje ranijih pripremljenih sredstava za napad na policiju.

To, po njegovim riječima, mora biti predmet pažnje i stručne analize koja treba rezultirati činjenicama koje će istražne organe usmjeriti, kako prema izvršiocima, tako i organizatorima, koji moraju biti identifikovani, pronađeni i sankcionirani.

“Ovaj dio posla je u nadležnosti tužilačkih i policijskih organa i koliko je meni poznato oni na tome rade vrlo predano i već su došli do određenih rezultata. Kontekst koji želim da otvorim jest pokušaj da se upravo ovom nasilnom aspektu demonstracija, dadne legitimitet i opravdanje, uz istovremeni zahtjev za uvođenje kontrole ili nadzora nad provođenjem istražnih radnji u odnosu na one koji su tokom protesta počinili vrlo ozbiljna krivična djela”, kazao je Kurteš.

Navodeći da se opravdanje za nasilje traži javno i najčešće se ističe očaj i nezadovoljstvo onih koji su ga činili naglašava da se legitimitet, svega što je učinjeno pokušava pribaviti tvrdnjom da je brutalni napad na organe reda i paljenje institucija bio jedini način da se protesti učine vidljivim i postignu svoj cilj.

“Ovo je vrlo vješto sročena, ali prozirna i veoma opasna zamjena teza koja ne smije proći i postati princip. Ne postoji opravdanje za nasilje. Nasilje ne može i ne smije imati opravdan motiv, niti postoji cilj koji može legitimirati nasilje”, poručio je u svom govoru federalni ministar unutrašnjih poslova BiH.

Zbog toga, Kurteš smatra da ne može biti kompromisa, te očekuje da svaka politička opcija i politički subjekt, mediji i novinari, sadašnji i budući demonstranti, kao i svi građani to prihvate kao „crtu ispod koje se ne može i ne smije ići, jer sve ispod te crte je anarhija, kojom se devastira pravni poredak i uvodi haos.

Pripadnici policijskih snaga su, mišljenja je, bili spremni tokom protesta rizikovati svoj život da bi ispunili zadatak.

Kao drugo važno pitanje, Kurteš je ukazao na ono za što smatra da je u ovom, kao i nekoliko prethodnih događaja „limitiralo policiju da svoj zadatak ispune još bolje, efikasnije i s manje posljedica“.

“Organizaciona struktura policijskih snaga BiH, posebno u Federaciji BiH nije funkcionalna i ne odgovara evropskim standardima policijskog organizovanja. Ovakva kakva je ona limitira policijske kapacitete, utiče na efikasnost u djelovanju i povećava rizik, posebno u kriznim situacijama”, zaključio je Kurteš.

Jedan od ključnih razloga za ovakvo stanje vidi u neuspjehu reforme policijskih snaga na nivou BiH, koja je propala prije nekoliko godina, navodeći da „njena propast na državnom nivou ne bi trebala da bude i nije razlog za ovako lošu strukturu policijskih snaga u Federaciji BiH.

Istakao je da civilne kontrole nad radom policije, praktično i nema, što je nedopustivo i što se mora promijeniti, dodajući da „rukovodioci 11 policijskih agencija odgovaraju svojim nezavisnim odborima“ i da među njima „nema subordinacije“.

“Šta nije uredu i šta treba mijenjati, može i mora definisati isključivo civilna, prije svih zakonodavna vlast, koja kroz svoje organe, prema važećim zakonima to su nezavisni odbori, vrši civilnu kontrolu nad onim što policija čini, posebno onim što se zove rezultat tog činjenja”, kazao je Kurteš.

Na kraju svog govora na vanrednoj sjednici Predstavničkog doma, Kurteš je predložio da „Parlament zaduži svoje komisije za sigurnost da što prije u saradnji sa strukom, naprave analizu u kojoj će detektovati sve slabosti važeće policijske strukture s prijedlozima za njihovo prevazilaženje”.

Nakon toga bi se, kroz parlamentarnu proceduru definirala rješenja i modeli implementacije u Ustav Federacije BiH, kao i zakone koji regulišu oblast unutrašnjih poslova u Federaciji BiH.

Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova je pripremilo i Vladi Federacije dostavilo prijedloge mogućih rješenja za situacije kakve su bile 7. februara ove godine.

Federalni ministar unutrašnjih poslova Predrag Kurteš također je izrazio zadovoljstvo i ponos u odnosu na reakciju Specijalne jedinice Federalne uprave policije, čiji pripadnici su profesionalnom intervencijom osujetili pokušaj spaljivanja simbola državnosti BiH, zgrade Predsjedništva BiH.

Lukač: Najgore je iza nas, neučinkovita raslojenost policijske strukture

Direktor Federalne uprave policije Dragan Lukač izjavio je na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH u Sarajevu da je od nastanka krizne situacije u FBiH “ono najgore iza nas”, da se demonstracije građana mogu očekivati i u narednom periodu te da će se i dalje pratiti sigurnosna dimenzija.

Obraćajući se poslanicima povodom Informacije o stanju sigurnosti na prostoru FBiH u kontekstu protesta građana od 5. do 20. februara, Lukač je kazao da je za vrijeme nasilnih demonstracija 7. februara, kada su paljene institucije, a među njima i zgrada Predsjedništva BiH u Sarajevu, sigurnosna  situacija u FBiH bila u dobroj mjeri narušena posebno u oblasti javnog reda i mira, ali i da je kasnije stabilizirana, čemu su u velikoj mjeri doprinijeli  građani učesnici protesta, koji su se ogradili od onih što su palili i rušili te se time i sami stavili u ulogu čuvara javnog reda i mira.

Tokom obraćanja je pravio jasnu razliku između “normalnih” protestnika i onih što su palili i rušili. Za ove druge je rekao da su imali organizatore, finansijere i logistiku te kao primjer za to naveo da je kritičnog dana, pred svečani ulaz u Predsjedništvo BiH dovoženo gorivo i da su ciljano paljene neke prostorije u zgradi, kao što je prostor arhiva.

Kasnijem smirivanju situacije doprinijeli su i vjerski dužnosnici, naveo je također Lukač.

Za paljenje zgrade državnog predsjedništva je naveo da sadašnje zakonodavstvo poznaje jedino kvalifikaciju “terorizam i napad na ustavni poredak”, zbog čega, dodao je, počinioci takvih djela moraju biti procesuirani.

Istraga, po nalogu Tužilaštva, još traje i ne može se procijeniti do kojeg nivoa može dosegnuti te je identificiran jedan broj osoba što su palile institucije.

Povodom eskalacije nasilja na protestima, Lukač je kazao da treba vrlo ozbiljno razmišljati kako i u kojem kontekstu definirati ili dopuniti određena postojeća zakonska rješenja u FBiH.

Kao primjer neučinkovite raslojenosti u policijskoj strukturi je naveo da on kao direktor FUP-a ne može zapovijediti nijednom kantonalnom policijskom komesaru.

U svim dosadašnjim demonstracijama na području FBiH od 5. do 20. februara ukupno je sudjelovalo 42.442 građana, a samo na demonstarcijama 7. februara 19.350 građana.

Povrijeđeno je 208 građana i 283 policijska službenika, rekao je Lukač.

Objekti na nivou FBiH koje štiti FUP nisu pretrpjeli štetu, a ličnosti koje osigurava ta uprava adekvatno su zaštićene, dodao je.

“U toku protesta počinjen je veći broj krivičnih djela, među kojim izazivanje opće opasnosti i nanošenje teške tjelesne povrede drugom, u okviru čega su kantonalni MUP-ovi podnijeli kantonalnim tužilaštvima krivične prijave za veći broj počinitelja”, rekao je Lukač i dodao da je tokom ovih događaja evidentirana i velika materijalna šteta koja se još procjenjuje.

FUP je u nedjelju trebao privesti više izvšitelja u vezi s paljenjem zgrade Predsjedništva, ali je to odgođeno zbog današnje sjednice Predstavničkog doma, rekao je Lukač na sjednici u Parlamentu posvećenoj sigurnosnoj situaciji povodom protesta u Federaciji aktuelnih od početka februara.

Nikšić: Uradit ćemo reviziju beneficija izabranih zvaničnika

Kao prioritete Vlade FBiH u oblasti sigurnosti, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao je „opredjeljenje i insistiranje Federalne vlade na omogućavanju nesmetanih mirnih protesta, ali i osiguranju i nesmetanom funkcionisanju svih institucija i javnih službi, uključujući i neometan saobraćaj“.

Nikšić je naglasio da institucije FBiH moraju funkcionirati efikasno i u punom kapacitetu. Zato kaže „da se ne bi smjelo ni dana izgubiti na odgađanju društveno važnih odluka, zakona i provođenja započetih reformi“.

Navodeći da je Vlada FBiH donijela je odluku o stalnom zasjedanju, ističe da i Parlament treba povećati obim svojih aktivnosti.

“Postoji niz značajnih sistemskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri, postoji čitav paket zakona koji trebaju osigurati povoljnije poslovno okruženje, a koji već dugo čekaju na usvajanje. Molim vas da ih razmatrate i usvojite bez daljnjeg odlaganja”, poručio je poslanicima Predstavničkog doma Nikšić.

Istakao je mišljenje „da ne postoji nekoliko ljudi koji su protestvovali ispred Vlade FBiH ili se drugačije obratili, a da nisu bili primljeni i da nismo s njima razgovarali, a sve zahtjeve koji su bili realni pokušali ispuniti.“

U smislu planiranih mjera štednje, kazao je da je Vlada otpočela pregovore sa sindikatima javne uprave o smanjenju plata, ali da “trenutno ne postoji volja sindikata da se o tome raspravlja”.

“Uradit ćemo dodatno i reviziju beneficija izabranih zvaničnika, a uštede usmjeriti na politike zapošljavanja i socijalne politike. Tražit ćemo i od javnih preduzeća da predlože mjere štednje koje će poduzeti u najkraćem mogućem roku”, kazao je Nikšić.

Osim toga, federalni primjer je istakao opredjeljenje Vlade Federacije BiH „da u parlamentarnu proceduru vrati set antikoruptilnih zakona, uključujući zakon o prekršajima, amandman na Ustav FBiH i izmjene krivičnog zakona“.

“Želimo voditi stalnu kampanju za ubrzavanje procesuiranje privatizacijskog i privrednog kriminala.Spremni smo formirati listu sumnjivih privatizacija”, kaže Nikšić.

U završnoj su fazi, naglasio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, i pripreme za formiranje Agencije za reviziju privatizacije.

(federalna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime