SBB i SDA o saradnji: Zbližavamo se ako je u pitanju interes države

0
15

b_140401069Sarajevo – SDA i SBB su stranke koje se u posljednje vrijeme definitivno međusobno približavaju. Iako koalicija zvanično nije formiranja, sve je izvjesnije zajedničko djelovanje u pogledu mnogih ključnih pitanja u državi i na gotovo svim nivoima vlasti.

U tim strankama ističu da je eventualno međusobno zbližavanje u interesu države, a o koalicijama nakon izbora kažu da je još rano govoriti. SDA-u je bitan interes BiH i funkcioniranje institucija sistema te u pronalaženju najboljih rješenja daje podršku onim prijedlozima koji su u funkciji toga, kaže za Klix.ba Amir Zukić, generalni sekretar ove stranke.

“Građani možda u nekom momentu mogu steći dojam da smo bliski sa SBB-om, ali veže nas interes u pogledu pronalaženja najboljih rješenja za BiH. U takvim situacijama dolazimo do zbližavanja ili udaljavanja jednih od drugih. Do izbora ćemo gledati da zadržimo političku stabilnost, jer ima i dovoljno problema u državi da ih ne treba stvarati dodatno. Mi ne želimo da ih stvaramo. U svojoj dugogodišnjoj historiji uvijek smo bili ključ rješenja, a ne problema. Što se tiče postizbornih koalicija SDA će se u zavisnosti od izbornih rezultata i programskih ciljeva opredijeliti s kim će sarađivati. Ja tu ne bih ništa prejudicirao vezano za bilo koju političku opciju, a ne bih nijednu isključivao. Mi imamo svoj program i na osnovu njega i prioritetnih ciljeva ćemo se opredijeliti za postizbornu koaliciju”, kazao je Zukić.

U SDA kažu da privode kraju svoj program na kojem će temeljiti predizbornu kampanju te da će u njemu ključan biti razvoj BiH, borba protiv korupcije, dovršetak puta BiH prema EU… U tom pogledu, sve one političke partije kojima su to ciljevi, moći će sa SDA napraviti postizborni savez, kažu u toj stranci.

SBB-a i SDA, kao i još nekoliko stranaka zajedno će nastupiti na izborima u entitetu RS. Koliko će to imati utjecaja na cjelokupan odnos ove dvije stranke i djelovanje kako prije tako i poslije izbora, Zukić kaže da je koalicija “Domovina” prije svega vitalni bosanski interes kako ne bi došlo do rasipanja glasova kako se to ranije dešavalo ranije.

“Postigla se politička zrelost za zajednički nastup i mislim da će to biti dobar odgovor svima onima koji žele usporiti napredak BiH. Mi nećemo voditi kampanju koja će se osvrtati na druge, naš adut su naš program i naši kadrovi. Glasači su do sada imali priliku testirati svaku političku opciju i vidjeti koji su njeni dometi. Tu ubrajam i Demokratsku frontu, jer su neki njeni kadrovi bili u drugim strankama i obnašali funkcije”, kaže Zukić.

Što se tiče odnosa SDA i SDP-a, Zukić kaže da oni pokušavaju i tu naći najbolja rješenja na nivoima vlasti gdje je potrebno da sarađuju.

“SDA i SDP imaju slične mjere u pogledu izlaska iz krize i tamo gdje se u tom pogledu naši interesi podudaraju, podržat ćemo i glasati za to u parlamentima i vladama. Podjednako smo bliski i udaljeni sa svim političkim partijama”, navodi Zukić.

Kada je u pitanju nastup u RS-u, Zukić kaže da sam sporazum koji su stranke postigle o zajedničkom nastupu govori o zrelosti te da tu ne bi trebalo biti trzavica u pogledu kreiranja zajedničkih listi i raspodjele pozicija.

“Jedna od stavki tog sporazuma je da određivanje broja mjesta za svaku stranku budu i rezultati posljednjih izbora. Malo će biti razgovora u vezi s tim, ali mudrost će preovladati tako da te liste neće biti problem”, kaže, između ostalog, Zukić, te u kontekstu činjenice da su i stranke sa hrvatskim predznakom u spomenutoj koaliciji, dodaje da će određene stranke dobiti veću brojnost na listama u određenim područjima.

(klix.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime