Saznajte kako vaša neorganiziranost utječe na ocjene

0
31

studentska_neorganizovanost_ilustracijaBiH – Semestar je davno započeo i svi oni grandiozni planovi koje smo napravili za vrijeme prethodnih ispitnih rokova polako padaju u vodu; pet različitih bilježnica svelo se na omanji blok, kemijske u tri boje zamijenila je jedna koju konstantno posuđuješ od osobe koja sjedi kraj tebe, a onaj fascikl u koji si ovaj semestar svečano obećao stavljati sve papire koje daju profesori? On je negdje ispod kreveta, pokriven prstom prašine.

Osim što se ponekad gadiš sam sebi, možda su ti i ocjene počele patiti? Zaboravljaš zadaću jer si izgubio papir s uputama, nisi predao seminar jer je netragom nestao rokovnik u kojemu si zapisao rok predaje, a literatura za kolokvij slučajno je popila tvoju jutarnju kavu?

Ne brini, evo kako riješiti četiri najveća problema neorganiziranih (čitaj: neurednih) studenata:

1. Stalno gubiš ono što ti treba.

Upravo si držala olovku u ruci, no sada je netragom nestala. Možda je ispod one hrpe papira koja na rubu stola tvori nevjerojatnu repliku kosog tornja u Pisi? Možda je ipak pala na pod i otkotrljala se u onu hrpu odjeće koja bi posramila i Mount Everest?

Rješenja:

A) čišćenje sredinom semestra
Sredinom semestra, taman prije nego što počnu kolokviji, organiziraj sve bilježnice i papire koje imaš tako da točno znaš gdje se nalaze bilješke za koji predmet. Pomozi si bojama, post-it papirićima, fasciklima. Na kraju ćeš sve potrebno imati na stolu ili u ladicama, a sve one papire koje vučeš još od prvog semestra napokon ćeš staviti u kutije i spremiti ispod kreveta.

B) označeni fascikli
Želiš li nastaviti koordinaciju po bojama, nabavi jednostavne kartonske fascikle u bojama za svaki predmet, uskladi ih s post-it papirićima i markerima koje koristiš. Ako želiš nešto jednostavnije, kupi plastificirani harmonika-fascikl u kojemu možeš držati papire za sve predmete.

C) dosljednost
Sada kada među tvojim bilješkama i papirima vlada red, nemoj da ti sav trud propadne u dva tjedna. Nastavi uredno bilježiti svaki predmet i odlaži papire tamo gdje im je mjesto. Čini ovo svaku večer ili ako nemaš toliko posla, nedjeljom navečer.

D) pribor
Mala pernica kojom ćeš izraziti svoju ljubav prema najdražem sportskom timu, bendu ili filmu, a u koju taman stanu tri kemijske, olovka i gumica, savršene su za predavanja. Vjeruj nam na riječ, nitko ne voli osobu koja svaki dan posuđuje olovku (pogotovo ako je gotovo nikada ne vrati).

E) vrijeme za digitalizaciju
Nered ne nastaje samo u stvarnom, već i u virtualnom svijetu. Većinu zadaća zasigurno pišeš na računalu, materijale skidaš s interneta, sve to onda nabacaš u jednu mapu i više se ne zna tko pije, a tko plaća. Umjesto toga, napravi zasebnu mapu za svaki predmet i u njoj čuvaj zadaće, seminare i prezentacije. Tko zna, možda će ti u šestom semestru zatrebati nešto iz prvog, a na ovaj način nećeš imati nikakvih problema s lociranjem potrebnih dokumenata.

Bonus savjet: uvijek napravi back-up važnih dokumenata – možeš ih prebaciti na USB ili spremiti u skice na mailu. Ili oboje, ako si pomalo paranoičan.

2. Gubiš se u vlastitim bilješkama i ne znaš čitati svoj rukopis.

Je li to slovo n ili slovo u? Ili možda m? A kamo vodi ova strelica? Izgleda kao da pokazuje na neku drugu stranicu? Vjerojatno ni sam Champollion ne bi mogao dešifrirati što je točno zapisano u tvojim bilješkama. Egipćani bi bili ponosni.

Rješenja:

A) vlastite skraćenice
Možda ćeš uvijek zavidjeti onoj curi sa savršenim rukopisom, ali uz malo vježbe i ti možeš popraviti svoj švrakopis. Nema više izvlačenja na nedostatak vremena: osmisli vlastite skraćenice kako bi što brže zapisao ono što profesor kaže. Sada je vrijeme da iskoristiš sve skraćenice kojima gubiš vrijeme tipkajući poruke!

B) dugine boje
Naoružaj se flomasterima u svim bojama, nabavi onaj slatki post-it blokić koji već tjednima odmjeravaš u trgovini i baci se na posao. Odaberi boju koja će označavati datume i godine, važne osobe, pojmove i definicije; svaki naslov označi post-it papirićem i više se nećeš gubiti u vlastitoj bilježnici.

C) bilješke nisu samo riječi
Brojevi, tablice, grafovi, sheme, vremenske linije. Koristi sve što ti pomaže pri lakšem pamćenju gradiva.

D) datumi i naslovi
Datumi i naslovi svakog poglavlja važni su kako bi se nekoliko tjedana ili mjeseci kasnije mogao snaći u svojim bilješkama te ih lakše povezati s ostatkom gradiva i zadanom literaturom.

3. Tvoja soba pretvorila se u poligon.

Neugodno ti je kad i sam uđeš u sobu, a tek kad gosti dođu! Zaključaš vrata i slučajno „izgubiš“ ključ? Ili na brzinu poguraš sve u ormar i ispod kreveta? Sigurno postoji bolji način.

Rješenje:

A) kutak za učenje
Odaberi jedan dio sobe koji će biti posvećen isključivo fakultetu, ali neka to ne bude krevet. Krevet asociraš s umorom i snom, što nije prava motivacija za učenje. Najbolje bi bilo kada bi to bio stol. Očisti ga od svih stvari koje odvraćaju pažnju i u potpunosti su nepotrebne. Ukrasi ga inspirirajućim slikama i citatima i baci se na posao!

B) rezervni pribor
Sve je spremno za učenje, rijetki nalet motivacije je tu, to je to – dobit ćeš minimalno pet iz ovog ispita. Minimalno! Ali ne, u posljednji tren shvaćaš kako ti je potrošen marker, nemaš više listova u bloku, pregorjela ti je žarulja u stolnoj lampi i jednostavno se vraćaš gledanju omiljene serije? Ne dozvoli da ti se događaju ovakve stvari, uvijek pri ruci imaj rezervni pribor kako ti niti jedna izlika ne bi upalila.

C) čista radna površina
Radna površina (najčešće stol) uvijek treba biti čista, kao i prostor oko nje. Vjerovali vi nama ili ne, hrpe prljave odjeće na podu, čiste na krevetu te planine nepotrebnih papira na stolu, osim što odvlače pažnju od onoga što je bitno, povisuju razinu stresa. Umjesto da se fokusirate na učenje, stalno razmišljate o tome kako morate spremiti sobu. Stoga odvojite desetak minuta za čišćenje prije nego što se bacite na učenje.

4. Stalno zaboravljaš rokove seminara i(li) zadaća.

Sigurno ti se barem jednom dogodilo da je profesor pitao kako napreduje seminar, a tvoja reakcija je bila: – Huh? Koji seminar?, Kako to misliš imali smo zadaću?, Predavanje je odgođeno? Zašto meni to nitko nije rekao?

Vjerojatnost je da ti je netko rekao, možda čak imaš i negdje zapisano, nitko ne zna gdje je taj komadić papira. Zamotan oko žvakaće gume, negdje u smeću? Poslužio je za gađanje one zgodne cure dva reda ispred ili za pozivanje onog slatkog dečka koji sjedi pored tebe na kavu?

Rješenje:

A) rokovnik
Sjećaš se onog rokovnika s početka godine u koji si se zaklela bilježiti sve važne datume? Znaš li uopće gdje se on sada nalazi? Vjerojatno ne. Pokušaj ga pronaći, otpuhni s njega prašinu i počni ga nositi na fakultet svaki dan. Tako ćeš zabilježiti sve važne datume, čak i one koji ti se čine kao daleka budućnost. A kad dođeš kući, najvažnije datume prenesi na stolni ili zidni kalendar i više se nikada nećeš morati crveniti od sramote zbog zaboravljene zadaće.

B) vrijeme je za tehnološko osvještavanje
Jedna od pozitivnih strana tehnologije je to što ima bolje pamćenje od nas. Neka ti ne bude teško u kalendar na mobitelu unijeti podsjetnik za važnije zadaće i seminare te konzultacije s profesorima. Osim mobitela, mnogi računalni programi nude ti mogućnost kreiranja kalendara i podsjetnika. Koristi ih sve. Za svaki slučaj.

(studomat.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime