Savjetovanje Vakufske direkcije za predstavnike medžlisa Muftiluka goraždanskog

0
0

Goražde – U srijedu, 09. decembra 2015.godine, u zgradi Islamskog kulturno-obrazovnog centra u Goraždu održano je savjetovanje Vakufske direkcije Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini za predstavnike medžlisa IZ sa područja Muftijstva goraždanskog.

Pored glavnih i v.d. glavnih imama, predsjednika i sekretara medžlisa Islamske zajednice sa područja Muftiluka goraždanskog, savjetovanju su prisustvovali muftija goraždanski Remzija ef. Pitić, direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović i pravnik u Vakufskoj direkciji g-din Huso Salihović.

Kako je već poznato, Vakufska direkcija u okviru svojih aktivnosti obavlja i poslove koji se odnose na praćenje zakonske regulative u Bosni i Hercegovini, a posebno one koji djelimično ili u potpunosti mogu utjecati na pravni status vakufske imovine. Prema Ustavu Islamske zajednice Vakufska direkcija uređuje pitanje upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom. Nakon nedavnog usvajanja izmjena i dopuna Ustava Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini došlo je do izmjene određenih normativnih akata koji uređuju ova pitanja. Jedan dio izmjena normativnih akata odnosio se i na usaglašavanje sa amandmanima na Ustav Islamske zajednice u Bosni Hercegovini.

U kontekstu spomenutih promjena kao i priprema za poduzimanje određenih radnji za informisanje predstavnika medžlisa Islamske zajednice o novim zakonskim propisima održano je savjetovanje sa predstavnicima medžlisa. Razmatrana su pitanja i pravilnici u vezi sa procesom uvakufljenja imovine, njenim upravljanjem i raspolaganjem, unaprađenjem ili, u slučaju potrebe, zamjenom.

Razgovarano je i o setu zakona koji su u doneseni u zadnjih nekoliko godina u entitetu Republika Srpska, kao što su Zakon o premjeru i katastru, Zakon o porezu na nepokretnosti i Zakon o grobljima i pogrebnoj djelatnosti.

Upozoreno je na važnost ažurnosti i pravovremenog zalaganja u vezi sa zaštitom vakufske imovine, te ukazano na odgovornost svakog pojedinca i pravnog lica u zaštiti i unaprjeđenju kako vakufske imovine, tako i imovine svakog pojedinca. Ukazano je i na važnost direktnog uključivanja u procese implementacije zakona, te konstruktivnog uključivanja u javne rasprave koje su općine obavezne održati prilikom donošenja određenih pravilnika koji tretiraju imovinu i aktivnosti koje su vezena za tu imovinu.

Uvodničari u teme Vakufi u procesu ujednačavanja zemljišnih knjiga i Pravila koja tretiraju pitanje upravljanja i raspolaganja vakufskom imovinom bili su direktor Vakufske direkcije dr. Senaid Zajimović i pravnik g-din Huso Salihović.

Prisutni su bili u prilici razgovarati i o drugim aktuelnim pitanjima u vezi sa vakufskom imovinom. Savjetovanje je ocjenjeno vrlo korisnim. Na kraju sastanka je upućena posebna pohvala svima onima koji se, ulažući iznimno veliki napor, a predvođeni Vakufskom direkcijom, bave pitanjem zaštite i unapređenja vakufa Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Dženan Imamović

(rijaset.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime