Savjet Evrope opominje Srbiju: Vratite štedišama u BiH i Hrvatskoj prijeratnu štednju!

0
18

EU, Srbija, BiH, HR – Komitet ministara Savjeta Evrope naložio je srpskim vlastima da što prije usvoje zakon kojim bi se omogućilo obeštećenje štediša srpskih banaka iz bivših republika SFRJ.

Savjet Evrope je srpskim vlastima naložio da što prije usvoje zakon kojim bi se omogućila primjena presude iz slučaja „Ališić i drugi protiv Slovenije i Srbije“ Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i stekli uslovi za obeštećenje štediša srpskih banaka iz bivših republika SFRJ.

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu, presudom iz jula prošle godine, naložio je Srbiji i Sloveniji da preduzmu sve potrebne mjere kako bi se svim štedišama nekadašnje Ljubljanske i Invest banke nadoknadila deponovana devizna štednja pod istim uslovima pod kojim su ove dve države vratile štednju svojim državljanima.

Objema državama tada je dat rok od godinu dana da počnu da rješavaju problem stare devizne štednje.

Srbija će štedišama u BiH i Hrvatskoj morati da isplati više od 310 miliona eura.

Komitet ministara Saveta Evrope je izrazio žaljenje što zakon o obeštećenu štediša nije usvojen u roku koji je Srbiji zadao Sud u Strazburu, niti u roku na koji su se obavezale srpske vlasti u svom akcionom planu.

Evropski sud za ljudska prava naložio je srpskim vlastima da do 16. jula ove godine omoguće usvajanje posebnog Zakona o obeštećenu štediša kojim bi se regulisalo izvršenje ove presude.

Srpska strana, u akcionom planu o izvršenju presude dostavljenom Savjetu Evrope obavezala se da će Zakon o obeštećenu štediša usvojiti do 9. jula ove godine.

Istovremeno, Komitet ministara Savjeta Evrope pohvalio je Srbiju zbog izrade detaljnog i sveobuhvatnog plana za izvršenje presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Ališić i drugi protiv Slovenije i Srbije“.

Savjet Evrope nastaviće da vrši pojačan nadzor nad primenom ove presude i ponovo će razmatrati izvršenje presude vezane za staru deviznu štednju do marta 2016. godine.

(slobodna-bosna.ba)Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime