Savez logoraša u BiH osuđuje obilježavanje Dana RS-a

0
3

Savez logoraša u BiH osuđuje obilježavanje Dana RS-a

BiH – Savez logoraša u Bosni i Hercegovini zajedno s Udruženjem “Žena žrtva rata” najoštrije osuđuje odluku nadležnih organa Republike Srpske da i pored pravovaljane odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, 9. januar 2016. godine, obilježe kao dan ovog entiteta.

Ističu da je 9. januar 1992. godine uvod u godine horora i pakla za nesrpsko stanovništvo nakon čega je uslijedila agresija na Republiku BiH, zauzimanje gradova, likvidacija, protjerivanje civila te formiranje logora u kojima su civili sistematski ubijani, mučeni i silovani.

– Rezultat ovog datuma danas se može sumirati u 200.000 logoraša držanih u 657 logora i zatočeničkih objekata, 30.000 ubijenih i 25.000 silovanih u logorima – muškaraca, žena i djece. Temelji RS-a nastali su upravo na ovim osnovama. Rezultat ovog datuma je genocid počinjen u brojnim gradovima diljem Bosne i Hercegovine – naglašeno je u saopćenju.

Iz Saveza također ističu da danas brojne porodice još uvijek traže svoje najmilije “čije su kosti utkane u temelje Republike Srpske nije vrijeme za slavlje i političke malverzacije” te da Republika Srpska nije entitet samo jednog naroda i da ne bi smjela zbog građana drugih nacionalnosti da insistira na obilježavanju jednog događaja kakav je ovaj.

– Do sada je pred Haškim tribunalom i Sudom BiH pripadnicima vojske i policije, te čelnicima Republike Srpske izrečeno 2.236 godina i pet doživotnih kazni zatvora. Brojni postupci dokazivanja počinjenog genocida su i dalje u toku – podsjetili su.

Pozivaju institucije i građane Bosne i Hercegovine da istinski rade i djeluju u cilju stvaranja suživota, pomirenja i tolerancije, kao i predstavnika međunarodne zajednice, kako bi u Bosni i Hercegovini istinski zaživjele osnovna ljudska prava i slobode, bez obzira na etničku, vjersku, nacionalnu ili bilo koju drugu pripadnost, saopćeno je iz Saveza logoraša u BiH.

Autor: Fena

(avaz.ba)

 Bosna PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime